Žive jaslice v centru Celja (foto,video)


DSC08743Petkov večer v centru Celja. Pravljična dežela, ki že ves mesec z najrazličnejšimi koncerti vztrajno polni ulice mestnega jedra z obiskovalci, je tudi tokrat poskrbela za svojevrstno božično doživetje. Na glavnem trgu se je ob 19:30 odvijala vsem dobro poznana božična zgoda o Sveti družini, katere se je udeležila množica gledalcev.

Jaslice – ene izmed poglavitnih simbolov božičnega večera. Tekom praznikov jih srečujemo skorajda na vsakem koraku. Zgodba o Jožefu in visoko noseči Mariji, ki sta pred več kot 2000 leti odšla v mesto Betlehem in tam v odmaknjenem hlevcu dobila sina Jezusa. Zgodba, okoli katere se vrti božič in zgodba, ki med sabo združuje milijone ljudi.

DSC08754

Slednjo si že vrsto let lahko ogledamo ne samo preko filmov ampak tudi v obliki živih jaslic, katere gostijo po številnih slovenskih mestih. Za Slovenijo nedvomno za najpopularnejšo uprizoritev veljajo žive jaslice v Postojni jami, ki to leto beležijo že 25 let.

Slednje pa smo si lahko ogledali tudi v mestnem središču Celja. Tokrat so jo za nas pripravili mladi iz župnije Celje – sv. Jožef v sodelovanju s Primožem Krtom (spremljava), Simonom Mlakarjem (klarinet) in Andrejem Gubenškom (violina).  Predstava je poleg igre vsebovala tudi glasbene vložke, natančneje kantato Slovenski božič. Skladatelj Matija Tomc je skrivnost božične noči prikazal tako, da je v zgodbo vpletel stare božične pesmi in napeve ter jih domiselno povezal v celoto.

Za konec vabljeni še k ogledu spodaj priložene fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=753]

polsi-wellness-klik