Zlati znak za dosežke v ljubiteljski kulturi Celjanu Tomažu Krajncu


unnamed-1

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na osrednji prireditvi sklada v četrtek, 23. januarja 2020, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi.

Zlati znak JSKD za izjemne ustvarjalne dosežke na področju gledališke dejavnosti je prejel Tomaž Krajnc.

V bogatem spremljevalnem programu sta, z odlomki iz predstave Blazinec, ki jo je režiral prejemnik zlatega znaka Tomaž Krajnc, nastopila Nejc Jezernik in Alen Mastnak iz Gledališča Zarja Celje. Predstava je leta 2015 kot prva v 54-letni zgodovini državnega Linhartovega srečanja prejela vse štiri matičke.

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel mag. Franci Pivec (1943), ki je s svojim predanim ustvarjalnim, mentorskim in organizacijskim delom ena izmed najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru. V zahvali je med drugim povedal, da je sam dolga leta vodil komisijo za podelitev priznanj, zato ve, da je med nami veliko ljubiteljskih kulturnikov, ki bi si jo prav tako zaslužili. “Prav zaradi tega priznanje sprejemam z vso skromnostjo. Srečen sem, da sem bil ravno jaz izbran.”

Srebrne plakete JSKD so prejeli Jožko Hudl (1948) za dolgoletno vsestransko delo in intenzivno vključevanje koroških Slovencev v slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha (1935), ki je prejel srebrno plaketo za prizadevno delo na področju glasbene dejavnosti, in Branimir Ritonja (1961) za ustvarjalno delo in dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Zlati znak JSKD sta prejela Tomaž Krajnc (1994) za dosežke in inovativne pristope na področju gledališke dejavnosti ter Tadeja Vulc (1978) za izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbene dejavnosti.

Tomaž Krajnc s plaketo
Tomaž Krajnc s plaketo

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi predsednik mag. Jože Osterman ter člani Branka BezeljakErvin Hartmandr. Janko Malle in Igor Švara, ki je izbirala med 37 predlaganimi kandidati, ki so se svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju.

Utemeljitev priznanja Tomažu Krajncu:

Tomaž Krajnc se je rodil v Celju, se po končanem študiju psihologije na Univerzi v Ljubljani vpisal na magistrski študij gledališke režije na Royal Conservatoire of Scotland v Glasgowu ter ga pred kratkim zaključil. Z gledališčem se ukvarja že skoraj dvajset let. Kot član Gledališča Zarja Celje je začel sprva kot igralec, zadnje desetletje pa je osredotočen predvsem na režijsko delo, to postaja njegov poklic.
Režiral je več odmevnejših in mednarodno nagrajenih predstav. Največji uspeh je doživela predstava Blazinec, ki je kot prva v 54-letni zgodovini državnega Linhartovega srečanja prejela vse štiri matičke (za najboljšo predstavo v celoti, za najboljšo režijo in dve za igralski stvaritvi). Uspešna je bila tudi avtorska različica Macbetha, za katero je na 55. državnem Linhartovem festivalu prejel priznanje za izvirne režijske rešitve. Predstava je bila uvrščena tudi na 29. Čufarjeve dneve na Jesenicah ter prejela posebno nagrado žirije za idejno zasnovo in uprizoritveni koncept.

Z njegovim delovanjem je zavel nov, sodoben, svež veter med ustvarjalce domačega gledališča Zarja, kar se odraža predvsem v poglobljenem ustvarjalnem razmišljanju pri kreaciji gledaliških likov in v domiselnih dramaturških pristopih; to je domačemu gledališču dvignilo in še dviguje nivo ustvarjalnega duha. V vlogi režiserja deluje tudi v filmskem svetu. Režiral je tri kratke igrane filme in en srednjemetražni dokumentarni film. Njegov filmski prvenec Razbiti spomini je bil uvrščen v tekmovalni program 15. Festivala slovenskega filma, njegov zadnji film Nadzorna plošča pa se je uvrstil na tretje mesto filmskega maratona Muvit. Njegov zadnji filmski projekt je odmevna slovenska spletna serija Dualizem.

S poglobljenim razumevanjem besedilnega materiala in občutljivim dojemanjem gledališke resničnosti dokazuje, kakšno moč imajo v gledališču sveže razmišljanje, pozorno opazovanje sodobne gledališke produkcije, občutek za dramaturško mero, pa tudi sugestiven in spoštljiv odnos do igralcev. Njegovo zagnanost dopolnjujeta njegovi sposobnost in zanesljivost, njegove gledališke predstave pa so vselej utemeljene na pretanjenem razumevanju uprizoritvenega časa.

Za izjemne ustvarjalne dosežke in inovativne pristope k ustvarjanju gledališke in filmske režije mu JSKD podeljuje zlati znak.

Foto: Matej Maček