Znani nominiranci za Veronikino nagrado 2021

10. 08. 2021 16:08

Znanih je pet niminirancev za letošnjo Veronikino nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

Komisija v sestavi dr. Alen Albin Širca (predsednik), Bina Štampe Žmavc in Lara Paukovič je izbrala pet letošnjih nominirancev za Veronikino nagrado. To so:

Alja Adam: Privlačnosti (Center za slovensko književnost)
Esad Babačić: Včasih (Lud Literatura)
Tina Kozin: Nebo pod vodo (Litera)
Ana Pepelnik: Treš 
(Lud Šerpa)
Muanis Sinanović: Krhke karavane (Lud Literatura)

Prejemnik Veronikine nagrade bo razglašen na podelitvi, ki bo 31. avgusta na celjskem Starem gradu.

Kratek opis letošnjih nominirancev

Alja Adam v njeni četrti pesniški zbirki Privlačnosti največ privlači s svojo erotiko, ki jo preiskuje na najrazličnejše načine, obenem pa v gosti mreži večplastnosti in različnih tematskih poudarkih odkriva svojo bogato intimnost.

V dobi pogosto plehkih instant verzov, ki vznikajo na družbenih omrežjih, je Esad Babačić s pesniško zbirko Včasih svetal zgled, kako pisati kratko in jedrnato poezijo, ki ni pomensko prazna, temveč kljub nekajvrstičnosti napaja, boža, nasmeji, zaskeli, osmišlja človeško izkušnjo.

Nebo pod vodo Tine Kozin že z naslovom evocira neulovljivo odsevnost, zrcaljenje in tisti nedoločljivi stik med realnim in iluzijo. Skratka nekaj, kar se povsem prilega osnovnemu motivu zbirke: minevanju in izmakljivosti časa in spomina. Hkrati pa prav v tej izmakljivosti še kako ostaja sredi življenja.

Poezija Ane Pepelnik v zbirki Treš je močna na oblikovni, zvočni in tematski ravni, predvsem pa brezkompromisno iskrena. Pesnica se ne cenzurira, temveč gre do konca in naprej; ustvarja poezijo trenutka, ki udari in zareže tudi tja, kjer nas najbolj boli.

Muanis Sinanović pa v svoji novi pesniški knjigi Krhke karavane beroče z izvirno govorico poganja na brezpotno pot, na kateri ti lahko izkusijo epifanijo drugosti, in sicer tako na ravni fizičnega in družbenega kot na ravni transcendentnega.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,027 seconds.