14. Škisova tržnica je za nami (video)


Škisova tržnica, največja študentska prireditev na prostem, je letošnje leto potekala že štirinajstič. Prireditev je vsako leto bolje obiskana – letošnje leto je bilo po podatkih organizatorjev rekordno, saj je prišlo več kot 25.000 obiskovalcev. Organizatorji so se izkazali tudi s posebnim odnosom do zbiranja odpadkov – poskrbeli so za sprotno pobiranje smeti ter njihovo ločevanje in recikliranje. S tem so postavili ekološko smernico za vse prireditve po Sloveniji, ki jo velja upoštevati. Ločevanje odpadkov so sicer prvič uvedli že v letu 2010, letos pa so bili pri ločevanju še precej bolj uspešni.

Največji projekt Zveze študentskih klubov Slovenije in vseh 56 študentskih klubov, včlanjenih v Zvezo, se je letošnje leto odvil 11. maja na Letnem telovadišču Ilirija, kjer je gostoval že zadnjih nekaj let. Vrata na prizorišče so se odprla okoli 12. ure, uradna otvoritev je sledila kakšno uro za tem. Matic Sušnik, predsednik Zveze ŠKIS je prvi pozdravil prisotne, jih pozval k vestnemu ravnanju z odpadki ter jih povabil k ogledu »Slovenije v malem« – torej šestih regijskih otočkov, na katerih so člani klubov predstavili kulinarične posebnosti kraja, iz katerega prihajajo. V nadaljevanju so obiskovalce pozdravili tudi župani iz posameznih regij. Slišali smo župane iz Vrhnike, Laškega, Ormoža, Tržiča, Nove Gorice ter županjo iz Črnomlja.

Prireditev se deli na popoldanski in večerni del, pri čemer je prvi del namenjen predvsem predstavitvi klubov in drugih organizacij, drugi del pa je koncertni. Letošnje leto so na velikem odru nastopile naslednje skupine:

Soulfingers, Kiril Džajkovski, Niet, Happy Ol’ McWeasel, Toronto Drug Bust, Multiball in – Dustin Chambers, mlada, neuveljavljena skupina, ki je »vstopnico« pridobila z zmago na Škisolovu, natečaju Zveze ŠKIS za neuveljavljene glasbene skupine. Mali oder pa so zavzeli DJi Gaetano Fabri,, DJ Illusion in DJ Kuky.

Spodaj si lahko ogledate zelo hiter pregled dnevnega dogajanja, ujeli smo le delček večernega dela, in sicer koncert Kirila Džajkovskega z bendom, del izvedbe ene izmed slišanih pesmi boste slišali v ozadju posnetka.

Ekipa Škisove tržnice je vsako leto na trnih glede vremena, precej pogosto se namreč zgodi, da je na dan, ki ga polni pričakovanja čakajo in pripravljajo približno pol leta, muhast, če ne celo deževen. Letošnje leto je po dolgem času ves dan sijalo sonce, ki je zagotovo pomemben dejavnik za že omenjeno rekordno število obiskovalcev.

Za izjave o Škisovi tržnici smo poprosili vodjo projekta, Ksenijo Flegar, predsednika Zveze ŠKIS, Matica Sušnika, bivšega predsednika Zveze ŠKIS, Marka Funkla ter predstavnika 03 regije, Timoteja Pregla.

Od lanskega leta Škisova tržnica gostuje tudi v Mariboru in naslednjo lahko pričakujemo kmalu – 5. oktobra 2011.

[simpleviewer width=100% height=700 id=37]