Ana Celjska znova povezala Celje in Krakov


V soboto se zaključuje prvi del nove mednarodne dijaške izmenjave, ki jo na Gimnaziji Celje – Center pripravljajo v sodelovanju s Zespół szkół ekonomicznych nr 1 iz poljskega Krakova, drugi del se bo med 31. 3. in 6. 4. odvil v Celju in Sloveniji.

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) veliko pozornosti posvečajo kvalitetnim odnosom s partnerskimi vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami iz Slovenije in tujine. Pri slednjih ne gre le za projekte programa Erasmus+, ampak tudi klasične izmenjave dijakov in učiteljev, ki z eno- ali dvotedenskimi študijskimi obiski spoznavajo druge kulture in šolske sisteme, ob tem pa tudi kulturno-zgodovinske znamenitosti drugih krajev. Že ustaljenim izmenjavam s Kruševcem, Trstom, Nijmegenom in Szegedom so na GCC letos dodali še eno – s Krakovom.

Pobuda je tokrat zgodovinska, saj je Ana Celjska (1380-1416), kraljica Poljske in velika kneginja Litve, pokopana v Vavelski katedrali v Krakovu. Od 23. marca do 30. marca so v Krakovu gostili 22 dijakov in 2 profesorici z GCC, 24. marca pa se začenja slovenski del izmenjave, ko bo Celje obiskalo 24 dijakov in 3 profesorji s Zespół szkół ekonomicznych nr 1 Krakowie.

Tovrstne oblike pouka dijakom prinašajo zlasti znanja in razumevanje drugih kultur, ob tem pa krepijo vrednote strpnosti, solidarnosti, medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter širijo socialno mrežo.

V času obiska Krakova so tako dijaki z GCC dodobra raziskali to zgodovinsko mesto in življenje Ane Celjske na Poljskem dvoru, se seznanili s kruto usodo judovskega prebivalstva v času II. svetovne vojne – obiskali židovsko četrt Kazimierz, Schindlerjevo tovarno in koncentracijsko taborišče Auschwitz, solni rudnik Wieliczka, obiskovali pouk z gostitelji in se spoznavali s poljsko kulinariko in kulturo.

Tudi prihodnji teden, ki ga bodo skupaj preživeli v Sloveniji bo pester – na programu je vse od pouka, delavnic na temo medkulturnosti, obiska Pokrajinskega muzeja in Starega gradu Celje, izlet po regiji, ekskurzija v Ljubljano in sprejem pri poljskem veleposlaniku nj. eksc. g. Pawłu Czerwińskemu, pa seveda tudi družabni del kot je obisk Term Laško, pa iskanje skritega zaklada v Celju in team building v novem Escape roomu, ki so ga dober mesec nazaj odprli v podzemlju GCC. Polno bo izpolnjen tudi čas, ki ga bodo poljski gostje preživeli pri družinah gostiteljicah.

Ob Erasmus+ praksi za dijake programa predšolska vzgoja, strateških projektih za mobilnost dijakov in učnega osebja ter že omenjenih »klasičnih« izmenjavah, pa se dijaki GCC aktivno vključujejo tudi v prostovoljske programe Evropske solidarnostne sheme, Voluntariata in Aieseca ter v najstarejši program daljših dijaških izmenjav AFS. Pod okriljem slednjega je letos 6 dijakov z GCC 3- ali 10-mesecev preživelo oz. še preživlja na šolah na Japonskem, Islandiji, v Rusiji, Španiji in Belgiji.

foto: GCC