Celjski dijaki na Festivalu športa in kulture v Ščjolkovem

30. 05. 2019 07:00

cof

Rusko mesto Ščjolkovo je ob leta 2017 uradno pobrateno s Celjem. Sodelovanje med mestoma – predvsem med mladimi – pa traja že nekaj časa.

Četrtega Festivala športa in kulture se je tokrat udeležilo približno 300 udeležencev, med njimi tudi dijaki I. gimnazije v Celju in Gimnazije Celje Center, ki so se odlično odrezali. Dijake je spremljala tudi delegacija Mestne občine Celje.

cof

Letošnji festival je bil nekaj posebnega, saj so z njim počastili tudi 90-letnico moskovske regije. Naši dijaki so bili zelo uspešni na športnem in kulturnem področju. Že drugič so zmagali v vleki vrvi, posebej navdušili pa so s petjem pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje in ruske Katjuše. Prejeli so priznanje za drugo mesto na festivalu v kategoriji najboljša izvedba pesmi.

Celjska delegacija, ki sta jo vodila podžupan Vladimir Ljubek in predsednik Komisije za mednarodne odnose Srečko Erjavec, je bila nasploh v Rusiji spet zelo lepo sprejeta, saj so vezi s Celjem med najbolj razvitimi, kot je povedal načelnik Urbanega distrikta Ščjolkovo Sergey Gorelov.

Sodelovanje med Celjem in Ščjolkovim temelji na mladih. Pobrateni sta I. gimnazija v Celju in 14. licej Jurija Gagarina. V lanskem letu so v Ščjolkovu gostili vokalno skupino celjske Srednje šole za gostinstvo in turizem, dijaki iz Ščjolkova prihajajo k nam ter spoznavajo Celje in Slovenijo.

Še nekaj podatkov:

Urbani distrikt Ščjolkovo leži 25 km SV od Moskve. Združuje 8 občin in ima okoli 120.000 prebivalcev ter je po velikosti 9. v Moskovski regiji. Sodi med ekonomsko najbolj razvita območja v regiji. Prevladuje kemična, kemično-farmacevtska, tekstilna, lesna, kovinsko-predelovalna in živilska industrija. Predel občinskega območja je tudi Zvezdno mesto, kjer se še danes urijo astronavti mednarodni vesoljskih postaj. Območje je bilo od nastanka zaprto za javnost, v 90-ih letih pa so ga odprli za oglede.

Celje in Ščjolkovo sta listino o prijateljstvu in sodelovanju podpisala v letih 2016 in 2017. S podpisom sporazuma o pobratenju sta se mesti zavezali h krepitvi sodelovanja in prijateljstva med mestoma, k izmenjavi informacij in krepitvi sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, športa in razvoja gospodarskih odnosov. Mesti podpirata izmenjavo različnih delegacij z namenom seznanjanja s kulturno dediščino, tradicionalnimi vrednotami in stanjem na različnih področjih, pomembnih za sodelovanje. Sodelovanje temelji predvsem na mladih in njihovih izmenjavah (šole, folklora, pevski zbori). Celje vsako leto povabi mlade iz Ščjolkova, da konec avgusta obiščejo Celje in Baško.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,758 seconds.