Celjski osnovnošolci – planinci so teden preživeli na planinskem taborjenju v dolini Podvolovljek (foto)


Ob izviru prave gorske rečice, prijetno hladne Lučke Bele, nekje na višini, več kot 500 metrov nad morjem, v zavetju visokih Kamniško-Savinjskih Alp, se je v vročih julijskih dneh in začetku avgustovskih odvijal tabor mladih planincev, starih med sedem in štirinajst let iz celjskih osnovnih šol. Prijetno okolje gozdov in planinski duh sta kar klicala po najbolj doživetih počitnicah tega poletja.

Mladinski odsek Planinskega društva Celje-Matica je to poletje ponovno organiziral aktivno enotedensko planinsko taborjenje za mlade planince, tokrat v dolini Podvolovljek, ob izlivu Lučke Bele v Lučnico, jugozahodno od Luč, v Zgornji Savinjski dolini.

Na prijetni lokaciji, nedaleč stran od razloženega zaselka kmečkih hiš, se je v planinskem duhu odvijal teden poln planinskih doživetij, namenjen skoraj štiridesetim mladim planincem osnovnih šol iz Celja in okolice, ki so imeli možnost spoznavanja lepot naših gora, naravne in kulturne dediščine, druženja z drugimi planinci ter pridobivanja novih znanj s področja hribolazenja.

Prvi dan planinskega tabora je bil ob ugodnih vremenskih razmerah kot nalašč za spoznavanje in ogled bližnje okolice, zatrepa doline Podvolovljek, Žagerskega mlina ter mogočnega Repovega slapu. Naslednji dan so se planinski navdušenci z vodniki in spremljevalci napotili na obrobje naše zakrasele visokogorske planote Velike planine, na višino več kot 1500 metrov nadmorske višine. Posebno doživetje na tem uvodnem planinskem izletu je bila poleg značilnih pastirskih stanov sredi zelenih trat med vrtačami in drugimi kraškimi oblikami razposajena družba govedi na paši, ki so se pridružile planinski malici.

Potrebno pa se je bilo navaditi na zgodnje planinsko vstajanje in jutranjo telovadbo, za prijeten in zdrav začetek dneva.

Številne aktivnosti, ki so jih osnovnošolci počeli na taboru

Na nekoliko daljša planinska izleta in cilja, 1557 metrov visok Veliki Rogatec ter 1426 metrov visoko sosednjo Lepeantko, so se mladi hribolazci povzpeli od kmetije Riher preko 1285 metrov visokega sedla Kal, in na tej poti spoznali tudi bolj gozdnat in zarasel svet predgorja Kamniško-Savinjskih Alp.

V temah iz planinske šole so se udeleženci tabora seznanili ali ponovili svoje planinsko znanje iz poznavanja uporabe vozlov, orientacije v naravi ter nevarnosti v gorah. Odkrivanje skrivnosti gorskega reševanja je vzbudilo pozornost in zanimanje otroških oči, ki so spoznavale opremo za reševanje ponesrečencev v gorah in pri iskanju pogrešanih.

Za športne igre, “spopadanje s poligonom preživetja”, igranje nogometa, odbojke in badmintona, je ostalo vedno dovolj energije in časa. V delavnicah so se tekom tedna pripravljali tudi prispevki za planinsko glasilo – ustvarjalni planinci so skrbno pisali in risali v planinske dnevnike, vtise o doživetjih na planinskih pohodih ter iz gline izdelovali planinske “gojzarje”. Prepevanje planinskih pesmi, zanimive igre in pripovedovanje šal, je bogatilo družabne večere ob tabornem ognju.

V Lučah, v neposredni bližini izliva reke Lučnice v Savinjo, so mladi nadebudneži spoznavali skrivnosti plezanja po umetni plezalni steni ter preizkusili svoje sposobnosti uporabe vesel v raftu in kajaku pod budnim očesom izkušenih vodnikov – kopanje pa je dalo piko na i dogajanju tega dne.

Dvodnevni planinski pohod se je začel na planini Podvežak in nadaljeval po obsežni Dleskovški planoti, preko obsežnih zelenih pašnikov in travnikov, med ruševjem nad gozdno mejo, mimo slikovitega Vodotočnega jezera v obliki srca, kjer se je razlegla hribovska Kekčeva pesem. Mlajša skupina planincev je nadaljevala pot na 2023 metrov visok Lučki Dedec, starejša skupina pa na mogočno, 2350 metrov visoko Ojstrico. Kocbekov dom na Korošici (1808 m) je za eno noč ob polni luni zamenjal platneno streho, naslednji dan pa je sledil poldnevni spust po slikoviti markirani planinski poti preko Starih Stal in Šibja, v dolino Lučke Bele.  Ob povratku je sledil zaslužen in sedaj že tradicionalen piknik.

Zadnji večer ob tabornem ognju je minil veselo – ob odkrivanju skritih prijateljev, planinske poroke in planinskem krstu planincev, ki so se tabora udeležili prvič. Večina jih je obljubila, da na planinski tabor zagotovo še pridejo.

Mladinski odsek Planinskega društva Celje Matica vsako leto organizira in izvaja tabor v okviru Pokrajinskega odbora Mladinskih odsekov Savinjskega meddruštvenega odbora. Letos so se (in se še bodo) tabora v Podvolovljeku, poleg planincev iz PD Celje Matica, udeležili planinci iz PD Zabukovica, Polzela, Rečica ob Savinji, Braslovče, Vransko, Poljčane, Gornja Radgona, Zagorje, Boč – Kostrivnica, Rogatec, Žalec, Slivnica pri Celju, Šoštanj in Velenje.

Pripravila: Petra Gregorc

Foto: Gregor Götz, arhiv MO PD Celje-Matica, Petra Gregorc