ZD Celje študentom, starejšim od 22 let, zapira vrata šolskega dispanzerja

21. 08. 2019 12:59

Zdravstveni dom Celje je v teh dneh celjske študente obvestil, da bo šolski dispanzer odslej na voljo otrokom in mladostnikom do konca srednje šole ter študentom do dopolnjenega 22. leta starosti. Do sedaj je bila starostna meja 24 let.

Študentje starejši od 22 let si morajo sedaj poiskati svojega družinskega zdravnika, ki pa jih primanjkuje. Trenutno jim je na voljo zgolj družinski zdravnik v Vojniku.

Pravila ZZZS velevajo, da si pacienti po dopolnjenem 19. letu izberejo družinskega zdravnika, vendar morajo šolski zdravniki, dokler so s podpisom izbrani zdravniki študentov, te kljub vsemu sprejeti v obravnavo.

Šolski dispanzer Zdravstvenega doma Celje naj bi po pročanju Dela nehal sprejemati študente starejše od 22 let. Zdravniki šolske medicine imajo namreč zgolj licenco za zdravljenje ljudi do 19. leta starosti. Tudi pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja velevajo, da si pacienti po dopolnjenem 19. letu izberejo družinskega zdravnika.

Kljub temu lahko zdravstvena ustanova to mejo uravnava sama. Strokovni kolegij ZD Celje je tako 13. junija sklenil, da je šolski dispanzer odslej na voljo le še otrokom in mladostnikom do konca srednje šole ter študentom do dopolnjenega 22. leta starosti. Ta meja je bila doslej 24 let.

Okoli 500 celjskih študentov je bilo tako zadnje dni obveščenih, da si morajo poiskati svojega družinskega zdravnika. A težava je v tem, da družinskih zdravnikov trenutno primanjkuje. Zaenkrat naj bi jim bil tako na voljo zgolj družinski zdravnik v Vojniku.

Tako za ZD Celje, kot za ZZZS takšna odločitev ni sporna

Kot je za Delo pojasnil vodja ZD Celje Marko Drešček so mejo 22 let sicer določili arbitrarno, a poudarja, da je ta za študente ugodnejša, kot je opredeljeno v programu ZZZS, ki določa mejo pri 19. letih. Kot pravi je bila že v preteklosti celjska posbnost v tem, da so zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov mejo najprej določili pri starosti 26. let, vmes so jo spustili na 24 let, sedaj pa na 22 let. Študentov med 22. in 24. letom je po pričevanju Dreščka okoli 500.

Kot pravi so se za ta ukrep odločili tudi zato, ker se bo ob upokojitvi otroške zdravnice ZP Štore v njihov šolski dispanzer vpisalo okoli 500 otrok, pa tudi sicer naj bi celjske zdravnice vsako leto sprejele okoli 500 novih osnovnošolcev. Drešček je še dodal, da bodo mejo spustili na 19 let takoj, ko bo na voljo dovolj družinskih zdravnikov.

Dreščku pritrjujejo tudi v območni enoti ZZZS Celje, a dodajajo “Dokler ima zavarovana oseba podpisano izbiro pri določenem zdravniku, jo je ta dolžan sprejeti v obravnavo. Izbira osebnega zdravnika velja do izbire pri novem izbranem osebnem zdravniku.” Tudi v ZD Celje bodo študente, če bodo zboleli, preden bi si poiskali družinskega zdravnika, pregledali, še navaja Delo.

V ZZZS se sicer zavedajo problematike trenutnega pomanjkanja družinskih zdravnikov v kraju prebivanja, a opozarjajo, da je navodilo ZD Celje treba upoštevati. Dolgoročno bi namreč lahko prišlo do situacije, ko bi imeli pediatri samo odraslo populacijo, otrok pa ne bi mogli več sprejemati.

Ministrstvo za zdravje pa naj bi že izvajalo več aktivnosti za povečanje števila družinskih zdravnikov, proučujejo pa tudi možnosti za uvedbo stimulacij za delo zdravnikov na odročnih območjih. Tudi od vodstva ZD Celje pričakujejo, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da njihovi pacienti ne bi ostajali brez izbranega osebnega zdravnika.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 1,339 seconds.