Četrtošolci III. OŠ Celje so se srečali s pesnikom in pisateljem Petrom Svetino


Zadnjo oktobrsko sredo so se v Osrednji knjižnici Celje “Pri Mišku Knjižku” s pisateljem in pesnikom Petrom Svetino srečali učenci četrtih razredov III. OŠ Celje. Poleg pesništva in pisateljevanja Svetina kot profesor predava o mladinski književnosti, je urednik in prevajalec. Ustvarja za mladino in odrasle, njegov opus je obširen in ga kar ni videti konca.

Peter Svetina se je rodil leta 1970 v Ljubljani in je po študiju medicine doštudiral na Filozofski fakulteti slovensko književnost in jezik ter magistriral in doktoriral iz starejše slovenske poezije. Kot je na srečanju poudaril, ga je ljubezen do starejšega slovenskega tiska vodila v tujino, na Dansko, Hrvaško in v Anglijo. Njegova prva objavljena knjiga je slikanica O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov, po zgodbi katere je nekoliko kasneje nastala tudi lutkovna igra, za katero je navdih dobil na Norveškem. Mrožek se je nekaj let po prvi objavi pojavil še enkrat (Mrožek dobi očala), na srečanju pa je napovedal skorajšnji izid tretje knjige o mrožku.

Četrtošolci III. OŠ Celje na srečanju s Petrom Svetino, poleg Svetine Ida Kreča

Ida Kreča, knjižničarka oddelka “Pri Miški Knjižku”, je pesnika in pisatelja uvodoma predstavila in izpostavila namen povabila, ki se sklicuje na tisti del njegovega opusa, ki je namenjen ravno otrokom. Je namreč avtor številnih knjig, ki so jih otroci že prebrali ali jih še bodo. Skozi srečanje naj bi po besedah Krečeve naredili mavrico “od enega roba lista, do drugega konca neba”. Zelo vživeto je četrtošolcem povedal zgodbo o Čudežnem prstanu, ki so jo otroci z zanimanjem poslušali.

Pesnik in pisatelj nam je zaupal, da je nekaj časa delal v knjižnici, zato se nekatere njegove zgodbe dogajajo prav tam.

Proti koncu srečanja so Svetini otroci zastavljali vprašanja, kar kaže, da je zanimanje za njegova dela resnično veliko. Med drugim jim je zaupal, da mu nadaljevanja knjig niso najbolj pri srcu in da se med pisanjem knjig zelo zabava. Na vprašanje, katera knjiga mu je najljubša je odgovoril, da navadno zadnja, ki jo napiše, posebno mesto v njegovem ustvarjanju pa zaseda mrožek. Priljubljenost pisatelja so četrtošolci potrdili na koncu, ko jih je kak ducat pisatelja in pesnika prosilo za spominski podpis.

Svetina se je dokazal kot odličen pripovedovalec zgodb. Na koncu je z veseljem delil podpise.

Ob pisanju za otroke piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, o kriminalkah in baladah, na univerzi v Celovcu predava slovensko književnost, sodeloval pa je tudi pri pripravi beril za književnost v osnovni šoli.

t/f: Egon Horvat