Simulirali so poškodovance: dijaki Srednje zdravstvene navdušeni nad sodelovanjem v vaji intervencijskih služb


Na sobotni vaji zaščite in reševanja s scenarijem množične prometne nesreče, ki je potekala na Celjskem sejmišču, so potrebovali 30 statistov, ki so simulirali težje in lažje poškodovane v tovrstnem dogodku.

Našli so jih med dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje. Njihovo sodelovanje je omogočilo realistično simulacijo množične nesreče, dijaki pa so lahko videli in doživeli, kako poteka delo ekipe NMP, gasilcev in policije v takšni situaciji. Kot so nam med drugim zaupali, so bili navdušeni nad hitrostjo, učinkovitostjo ter profesionalnostjo intervencijskih ekip.

O petkovi in sobotni veliki vaji celjskih intervencijskih služb, Rešujemo skupaj – modra luč v Celju, smo že obširneje poročali. Tokrat izpostavljamo vlogo dijakov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, ki so v sobotnem prikazu množične prometne nesreče simulirali poškodovance.

Ne gre samo za doprinos k sami vaji, temveč za pridobivanje znanj, izkušenj, skratka izobraževanja v poklicu, za katerega se šolajo. Oziroma, v besedah ravnateljice Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje, Katje Pogelšek Žilavec in mentorice Polone Podlesnik: “Dijaki pridobijo dragocene praktične izkušnje, ki so se jih naučili pri teoretičnih in praktičnih vsebinah pouka prve pomoči in nujne medicinske pomoči. V simuliranih situacijah tega dogodka pa so se  srečali z resničnimi izzivi in nujnostmi, ki jih lahko pričakujejo realnih situacijah in svojih bodočih poklicih. Poleg tega so med vajo razvijali ključne veščine, kot so hitra in pravilna odzivnost, timsko delo, komunikacija pod pritiskom in uporaba nujne medicinske opreme.”

Dijaki so imeli po njunih besedah priložnost videti tudi, kako različne intervencijske službe (reševalci, gasilci, policija) sodelujejo in usklajujejo svoje dejavnosti. “To razumevanje je ključno za uspešno delo v različnih nesrečah. Simulacija množične nesreče omogoča dijakom tudi, da v varnem okolju doživijo primer stresne situacije, s katerimi se bodo srečevali v svojem poklicu, kar pripomore tudi k boljši pripravi in samozavesti.”

Na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje lahko dijaki podobne izkušnje pridobijo pri različnih projektih, mednarodnih izmenjavah, tekmovanjih in ostalih dogodkih ter ob sodelovanju z učnimi ustanovami v sklopu praktičnega pouka in praktičnega usposabljanja pri delodajalcu.

Izkušnja dijakov: pozitivno in nepozabno

Sodelovanje v vaji zaščite in reševanja je pustilo močan vtis tudi pri dijakih Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje. Kot so povedali za naš medij, je bila zanje to pozitivna in nepozabna izkušnja, ki jim je pustila številne nepozabne vtise.

“V veliko zadovoljstvo nam je bilo, da smo imeli smo priložnost opazovati in sodelovati z ekipo nujne medicinske pomoči, gasilci in policijo, kar nam je omogočilo boljše razumevanje  izvajanja njihovega dela v različnih nevarnih situacijah,” so dejali.

Dijaki so bili po lastnih besedah navdušeni nad hitrostjo in učinkovitostjo ter profesionalnostjo intervencijskih ekip. Spoznali so, kako pomembna je pripravljenost na različne scenarije ter dobra usklajenost med različnimi službami. Pridobili so tudi praktične veščine, kot so oskrba poškodovancev, uporaba nujne medicinske opreme in tehnike prve pomoči.

“Naučili smo se, da je učinkovita komunikacija in delo v ekipi bistveno za uspešno reševanje nesreč,” so zaključili naš pogovor.