Ekipa GCC v mednarodni konkurenci “Scholar’s Cup” do uvrstitve na finale v Vietenam

03. 02. 2017 08:23

V soboto, 28. januarja, se je v Ljubljani na OŠ Danile Kumar odvijalo mednarodno tekmovanje Scholar’s Cup, ki poteka v več kot 60 državah po vsem svetu. Slovenskega izbora se je udeležilo tudi 15 dijakov Gimnazije Celje – Center (GCC), ki bodo s svojim znanjem v nadaljevanju odpotovali na drug konec sveta!

Še posebej so navdušili prvošolci Alen Pokupec, Aljaž Primožič, Irena Gerlj, Lana Vincelj, Nina Lana Vidmar in drugošolec Mitja Suvajac, ki so se uvrstili tudi na svetovni izbor, ki bo letos potekal kar v dveh državah – v Južnoafriški republiki in Vietnamu, kjer se bo julija pomerilo več kot 4.000 mladih s celega sveta. V Vietnam bo odpotovala tudi ekipa z GCC.

Tekmovanje sicer poteka v angleščini, v štirih različnih kategorijah Team Debate (debata), Collaborative Writing (pisanje eseja), Scholar’s Challenge (pisni preizkus) in Scholar’s Bowl (timsko tekmovanje), zajema šest različnih področij: zgodovino, literaturo, znanost, umetnost, družboslovne vede in posebno področje.

Med več kot 300 slovenskimi udeleženci iz osnovnih in srednjih šol, so se v ekipi z GCC izkazali predvsem prvošolca Aljaž Primožič in Nina Lana Vidmar  (11. oz. 12. mesto v pisanju eseja), drugošolca Kristjan Veber ter Nina Bratuša (2. mesto v Scholar’s Bowl), prvošolec Alen Pokupec (med najboljšimi v vseh kategorijah skupno)  in  drugošolec Mitja Suvajac (4. mesto v debati). Ta je o svoji izkušnji povedal: »Tekmovanje je bilo dokaj zahtevno, debatne trditve so bile izjemno zanimive, vsi tekmovalci pa smo bili zelo motivirani. Koncept tekmovanja je povsem drugačen od tega, česar smo vajeni v Sloveniji … Vse poteka pompozno, v blišču, z veliko zabave, vsi občutijo nek zmagovalni duh, vendar pa se za vsem bliščem še zmeraj skriva dober selekcijski sistem. Kljub temu da so vsi odšli s tekmovanja veseli, je bilo malo tistih, ki so nekaj vrednega dosegli. Definitivno mi je tekmovanje všeč, ker mlade seznanja z dejanskimi temami, s problemi, situacijami in ne zgolj s teorijo kot večina ostalih.«

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 0,710 seconds.