Gimnazija Celje – Center med Junaki našega časa

16. 05. 2018 11:52

Visoko priznanje Slovenske filantropije za izjemo razvejano prostovoljsko dejavnost v Krškem podelili tudi Gimnaziji Celje – Center.

Na slavnostni prireditvi Slovesni dan prostovoljstva, ki je včeraj potekala v Krškem, je Slovenska filantropija 20 šolam in dijaškim domovom iz vse Slovenije podelila naziv Junaki našega časa za šolsko leto 2017/2018.

Naziv je skupaj z ostalimi 19 prejemniki osvojila tudi Gimnazija Celje – Center (GCC), kot edina srednja šola s Celjskega, med osnovnimi šolami iz regije pa se z nazivom lahko pohvalijo še OŠ Zreče, OŠ Antona Aškerca Velenje in OŠ Vransko – Tabor. Namen natečaja je razvoj prostovoljstva otrok in mladih, cilji natečaja pa krepitev solidarnosti v šolah in dijaških domovih, aktiviranje mladih za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti, promocija prostovoljstva med mladimi, spodbujanje samoiniciativnosti in senzibiliziranje otrok in mladih za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju.

junakinasegacasa2018
Kristjan Veber, 3. h, pobudnik akcije #zaPalčico in Marjana Turnšek, prof., mentorica Dijaške skupnosti GCC

GCC je na natečaju kandidirala z največjimi prostovoljskimi in dobrodelnimi projekti letošnjega šolskega leta – akcijami #zaPalčico, tradicionalni jesenski dobrodelni koncert, Anina zvezdica, projektom GCC osrečuje, ter mrežo učnih in razrednih tutorjev.

Tričlanska komisija predstavnikov Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport, Zavoda za šolstvo in Slovenske filantropije, je v projektih GCC prepoznala izjemen potencial in prispevek k prostovoljskemu utripu na šoli in zunaj nje.

Obenem velja tudi omeniti, da naj prostovoljka Mestne občine Celje za leto 2017 v kategoriji 16 do 19 let prav tako prihaja s te šole – to je maturantka Sara Vrečko.

»Na GCC smo ponosni, da je področje prostovoljstva tako razvejano in pestro. To pomeni, da znajo mladi svet okrog sebe opazovati kritično in aktivno, pa tudi to, da znamo učitelji skupaj s starši mladim posredovati pravilne vrednote.

Naši dijaki se udejstvujejo kot pobudniki številnih akcij, sodelujejo pri šolskih akcijah in tistih, ki potekajo v njihovih lokalnih okoljih, aktivni pa so tudi kot tutorji, pa v okviru programa MEPI, kot pomočniki v domovih za ostarele in šolah s prilagojenim programom, nudijo učno pomoč, so aktivni člani Interact kluba Celje, mladinskih centrov in različnih društev. Na šoli je v tem šolskem letu aktivnih več kot 300 prostovoljcev«, je ob prejemu priznanja povedal ravnatelj GCC Gregor Deleja.

foto: GCC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,089 seconds.