Hudija je že šestič bila zakon (foto in video)

24. 10. 2013 13:09

PUM Celje, Salezijanski mladinski center Celje in Vrtec Danijelov levček – enota Slomšek, so minulo soboto pred Don Boskovim centrom Celje že šestič pripravili prireditev za mlade »Hudija je zakon!«. Srečanje temelji na druženju mladih, letos so prav posebej izpostavili pomen gibanja, športa za zdravje, zato je bilo geslo prireditve »Živim zdravo!«.

Program PUM je javnoveljavni program neformalnega izobraževanja, ki spodbuja mladega človeka, da nadaljuje prekinjeno šolanje ali se zaposli in stori nekaj za svojo osebnostno rast. Program je projektno zasnovan, kar pomeni, da sodelovanje v programu PUM mladim omogoča delati v skladu z njihovimi željami, interesi in sposobnostmi, kar prispeva k temu, da pridobivajo pozitivne izobraževalne izkušnje, si izboljšajo samopodobo in se učijo odgovornosti zase in do drugih. Na razpolago imajo organiziran in urejen prostor, sistem in program, ki daje alternativo ulici in zbuja motivacijo za učenje in osvajanje praktičnih veščin, potrebnih v vsakdanjem življenju. Trudijo se graditi odnose v smeri človeške bližine, pripadnosti, sprejemanja, spoštovanja, veselja in odgovornosti.

Zanimanje je bilo tudi za eko-delavnice »Ponovno uporabi plastenko in pločevinko«

Udeleženci v programu PUM so lahko mladi od 15 do 25 let, mladi, ki so zapustili šolo in mladi brez poklica ali zaposlitve. Mladi se lahko v PUM vključijo kadarkoli med šolskim letom. Program poteka od ponedeljka do petka, v času od 8:00 do 14:00. V PUM Celje se vključujejo mladi iz upravnih enot Celje, Laško, Žalec, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju in Šmarje pri Jelšah.

Društvo SMC je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, deluje po Don Boskovi preventivni vzgojni metodi – glavno geslo dela je »biti z« mladimi. Gre za celovito vzgojo mladega človeka: psihofizično, socialno in emotivno. Ciljna skupina so otroci in mladi ne glede na njihov socialni status, spol, starost ali versko pripadnost, še posebej tisti z manj priložnostmi.

Jedro programa so animatorji in prostovoljci, ki so »duša« mladinskega centra in prostovoljno dajejo svoj čas, energijo in znanje za druge mlade. Program je ponudba okolju, zlasti mladim, da bi na življenje, ki je pred njimi, gledali pozitivno. Preko iger, družabnosti in drugih dejavnosti želijo mladim pomagati pri aktivnem preživljanju prostega časa, ustvarjanju novih prijateljstev, sprejemanju drugačnosti, premagovanju napetosti med mladimi in izmenjavi mnenj. Poudarek dajejo skupinam: koordinatorji, animatorji, prostovoljci, kitaristi, športna skupina, delavnice, dekliška debatna skupina, mladinske skupine, učna pomoč, dežurstvo v mladinskem centru…

SMC Celje pod okriljem animatorjev in drugih prostovoljcev nagovarja mlade generacije, naj prosti čas preživljajo ob številnih družabnih igrah v klubskem delu, udeležujejo se lahko turnirjev v ročnem nogometu, namiznem tenisu, biljardu in namiznem hokeju. Seveda pa ne manjka aktivnosti na zunanjih igriščih, kjer lahko mladi igrajo nogomet, odbojko, košarko ali tenis.

V toplem in sončnem vremenu poznih sobotnih dopoldanskih ur je potekala slovesna otvoritev prireditve, čemur so sledili turnirji na zunanjih igriščih in v notranjosti klubskih prostorov, kjer so potekale tudi delavnice. Udeleženci so se lahko pomerili v košarki, nogometu, odbojki, ročnem nogometu, namiznem tenisu ter metu pikade v balone. Na bližnjem poligonu je potekal pravi skate contest.

V zgornjih prostorih centra pa so potekale eko-delavnice s pomenljivim naslovom »Ponovno uporabi plastenko in pločevinko«. Udeleženci delavnice so med drugim izdelovali živali iz odpadnih materialov. Na voljo je bila tudi plesna delavnica, kjer so animatorke najmlajšim (predvsem dekletom) prikazale plesne gibe in korake. Seveda pa so v SMC Celje pripravili tudi ekokviz, kjer so se udeleženci lahko pomerili v eko-znanju in poznavanju.

Ves čas prireditve so lahko udeleženci okušali pečen kostanj, po končanih tekmovanjih in delavnicah pa je sledila podelitev medalj, nato pa golaž za vse udeležence.

Pred kamero smo povabili zastopnika društva SMC Celje Matoda Ogorevca, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti prireditve, vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=446]

eH

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 1,673 seconds.