Jubilejnih 20 let Malega godalnega orkestra: Glasbeni večer poln čudovite glasbe in navdušenja


Zadnji ponedeljek v maju so v Glasbeni šoli Celje obeležili jubilejnih 20 let Malega godalnega orkestra. V dvorani Celjskega doma so bili priča čudovitemu koncertu mladih godalcev z izbranim programom, s pogledom v pretekla leta delovanja in v z navdihom prežeto prihodnost glasbe. 

Orkester svoje poslušalce razveseljuje že dvajset let, vsako leto pa pripravijo najmanj dva tematsko različna koncerta in sicer klasičnega v obdobju novega leta ter lahkotnejšega pred zaključkom šolskega leta. Ob orkestru pa imajo mnogokrat priložnost nastopiti tudi številni solisti, instrumentalisti in pevci. Ob ustanovitvi je orkester štel komaj 25 članov. Otroci so začeli spoznavati skupno igro, med seboj so se naučili poslušati in se učili osnovnih orkestrskih manir.

Maša Golob in Urh Feldin

Dirigentka Petra Arlati Kovačič, ki orkester predano vodi že od samega začetka, je s pisanjem priredb in vključevanjem solistov orkester vodila skozi vse glasbene zvrsti. Z nadvse uspešnim programom skladb iz risanih filmov, ko so se Malemu godalnemu orkestru prvič pridružili pevci, člani English Student Theatra iz Maribora, je orkester po kar treh ponovitvah koncerta v Celju, dobil povabila tudi v druge kraje.

O orkestru pisali tudi v tujih medijih

Vrhunec tega projekta je bil nedvomno koncert na Festivalu Lent, kjer so bili Mali godalci prvič deležni stoječih ovacij. Še eden nepozabnih projektov je bil gotovo večer muzikalov z naslovom Broadway – mali koraki do velikih ciljev, ko je Mali godalni orkester muzikal pripeljal v Celje. Tudi projekt Bella Italia, v katerem so spoznali Italijo po dolgem in počez. Zaradi nadvse zanimivega programa so bili mali godalci povabljeni v italijansko Cremono, kjer so na 47. Evropskem kongresu učiteljev godalnih instrumentov izvedli zelo odmeven koncert v Palazzu Cittanova, že naslednji dan pa koncert v Katedrali s svetovno znanim violinistom Aleksejem Igudesmanom.

Matic Zakonjšek

Kritike so bile izvrstne, o orkestru so pisali italijanski časopisi, celo v švicarskem biltenu so Mali godalci z odlično kritiko dobili svoje mesto. Povabila so prihajala z vseh strani. Leto kasneje so ponovno obiskali Cremono, tokrat so orkester povabili na prvi Spring festival, kjer so nastopili v mogočnem teatru Ponchielli in poželi bučen aplavz. Glasbena šola Celje in Cremona music training academy so na tem koncertu podpisali tudi namero o sodelovanju.

Godalci prav tako posneli prispevek za oddajo na RTV Slovenija
Frančiška Švab

Mali godalci se niso predali niti takrat, ko je potekal pouk na daljavo. Ni bilo lahko, pa so kljub vsemu najprej posneli skupinski video, nato pa pripravili vseh 28 himn Evropske unije. Takoj po odprtju šol so izvedli celovečerni koncert, ga ponovili za celjske osnovne šole in posneli prispevek za oddajo Dobro jutro na RTV Slovenija. Koncert ob 20-letnici delovanja orkestra je navdušil. S skrbno izbranim programom so lahko bili prisotni priča skladbam zimzelenih muzikalov, slovenskih in italijanskih pesmi, v vsaki skladbi pa je bilo čutiti izrazit čustven naboj, poln spominov.

Z orkestrom so na koncertu oder stopili številni izjemni solisti, sicer dijaki umetniške gimnazije, ki jo celjska glasbena šola izvaja skupaj s I. gimnazijo v Celju. Nastopili so Karolina Lukmar (sopran), Lara Kramer (vokal), Frančiška Švab (klavir) Urh Feldin (vokal), z orkestrom pa sta nastopila tudi bivša učenca glasbene šole in dijaka Maša Golob z električno violino ter tenorist Matic Zakonjšek, nov operni solist hrvaškega narodnega gledališča v Osijeku. Tik pred zaključkom koncerta se je orkestru in dirigentki zahvalil in jim čestital tudi ravnatelj Glasbene šole Celje, Simon Mlakar, ki z gotovostjo zre v prihodnost Malega godalnega orkestra.

Levo Lara Kramer, desno Karolina Lukmar.

Vir foto: Glasbena šola Celje