Kulturni maraton 2021 na I. gimnaziji v Celju (foto)

10. 02. 2021 08:00

Na I. gimnaziji v Celju so v petek, 5. februarja 2021, pod okriljem Kulturnega društva Antona Aškerca počastili slovenski kulturni praznik s Kulturnim maratonom 2021, prireditvijo, s katero že štiri desetletja spodbujamo ustvarjalnost mladih in plemenitimo odnos do kulture.

Maraton so prilagodili delu na daljavo, tako je vsak razred pripravil svoj razredni Kulturni maraton, imeli pa so tudi devet delavnic (o vsebini teh lahko preberete tukaj), na katere so se lahko dijaki prijavili, že nekaj dni pred Kulturnim maratonom pa jih je na prireditev vabil naš France Prešeren z napovednikom in mozaikom fotografij preteklih Maratonov.

Kulturni maraton je bila ena od prireditev in akcij I. gimnazije v Celju, s katero so dijakom popestrili delo na daljavo, jih spodbudili, da pokažejo, kaj znajo in zmorejo. Koncentracija in motivacija za delo upadata, dijaki si želijo v razred, s to našo prireditvijo pa so se povezali, se sproščeno družili s sošolci, se pogovarjali o njim ljubih temah, pustili ustvarjalnosti prosto pot, si izbrali tisto področje kulture, ki jim je blizu.

Za razredni Kulturni maraton so se dijaki vsakega razreda pripravljali najprej po skupinah prek Teamsa, nato pa so se v drugem delu Maratona predstavili sošolcem. Sodelovali so prav vsi dijaki in pripravili recitale, dramatizacije (npr. Sofoklejevo Antigono v sodobni izvedbi z zelo izvirnimi kostumi), koncerte, plesne koreografije, predstavitve najljubše knjige ali najljubšega filma, likovno ustvarjali na teme Prešernovih pesmi, spoznavali in pisali haikuje, več športnih oddelkov je razpravljalo o kulturi športnega navijanja in kulturi obnašanja v športu …

Razredni Kulturni maraton je bil zagotovo velik izziv za prvošolce, ki se zaradi koronačasa še niso mogli dobro spoznati, saj so v šolskih klopeh sedeli le dober mesec, s to našo tradicionalno prireditvijo pa so se prvič srečali. A kljub temu so jo že sprejeli za svojo. Tako so na primer  dijaki 1. a‑razreda raziskali zgodovino, nastanek in pomen himn štirih drugih držav in jih primerjali s slovensko;  v 1. b med drugim napisali in interpretirali pesem, ki povzema občutke ob delu od doma v času korone in izraža hrepenenje po drugačnih časih in svobodi; v 1. c pa so pogovarjali tudi o tem, kaj sploh je kultura. Profesorica, ki je bila z njimi, je bila presenečena, kako zrelo, kritično in kulturno so izrazili svoje mnenje. Poudarili so, da je šola kot institucija, in z njo seveda tudi profesorji, ključna za njihov stik s kulturo, ki se je začel že v vrtcu in osnovni šoli.

Dijaki pa so se lahko udeležili tudi katere od desetih delavnic. Večino delavnic so ob pomoči mentorjev pripravili in izvedli dijaki. Z Nuško Drašček in Simonom Dvoršakom so spomine na gimnazijska leta in na pot v poklicno življenje z glasbo obujale dijakinje 3. letnika klasične gimnazije. V literarni delavnici Z igro besed k literaturi sta naši pesnici Zarja Nemec in Tina Vorina s prepletanjem igre besed in literature ustvarili prijetno vzdušje, Leja Stiplošek pa je z udeleženci delila parodijo na Povodnega moža. Na glasbeni delavnici sta Matic Petek in Nika Jeraj, oba dijaka umetniške gimanzije – glasbena smer, »svoje« glasbenike najprej seznanila s skladateljskim pogledom na glasbeno teorijo in osnove pisanja melodij ter spremljav z raznimi kompozicijskimi tehnikami, nato pa so se v skladanju preizkusili tudi sami. Člani debatnega krožka so soočili različno stališče o umetnosti na temo Umetnost  je odsev resničnosti in ne beg pred njo. Dijakinje, sicer tudi članice Plesnega centra TBA, so izvedle dve plesni delavnici hip hopa, na katerih so udeleženci raziskovali plesne osnove te plesne zvrsti in se naučili tudi kratko koreografijo. Člana foto sekcije šolskega foto-video krožka sta na fotografski delavnici s pomočjo mentorja razkrivala, kako poudariti motiv, kaj želimo povedati s poudarjenim motivom, in predstavila posebne tehnike fotografiranja, nadeboudni mladi fotografi pa so to teoretično znanje spretno uporabili pri fotografiranju motivov, ki so jih našli doma ali pa zunaj. Naš nekdanji dijak Urh Ferlež je predaval o grofih Celjskih in o njihovi pojavnosti v literaturi. Zgodovinska dejstva je prepletel z odlomki iz različnih literarnih del. Pri branju odlomkov so sodelovali naši dijaki. Na letošnjem Kulturnem maratonu so se povezali tudi s SLG Celje in z videosprehodom po gledališču odkrivali čarobni svet gledališkega odra in zaodrja. Kamenček v mozaik leta stripa, ki poteka v Franciji, je dodala striparska delavnica. Dijaki so spoznali zgodovino stripovske umetnosti, pomen stripa v frankofonski kulturi, nekaj francoskih onomatopej in drugih izrazov, ki jih lahko v francoščini uporabijo v stripih. Spoznali so osnove stripovskega ustvarjanja in raziskovali pripovedovanje zgodb s slikami ter se tudi sami prizkusili v risanju stripa.

Kaj so o Kulturnem maratonu 2021 povedali ravnatelj in udeleženci maratona:

dr. Anton Šepetavc, ravnatelj:

Kulturni maraton – tokrat prvič v svoji več kot 40-letni zgodovini na daljavo – je bil organiziran in izveden na način, ki nas lahko samo iskreno veseli in še bolj utrdi v prepričanju, da je I. gimnazija šola, ki ne le veliko zmore, ampak tudi zna. Zna ustvarjalno misliti in delovati, zna pa tudi  čutiti čas in srčno premagovati razmere, ki nas že vse predolgo gnjavijo in bremenijo. Najlepša hvala vsem sodelujočim, še posebej pa hvala mentorici prof. Robida, za krasen kulturni dan, ki bo ostal v spominu.

Nika Jeraj in Matic Petek, dijaka umetniške gimnazije – glasbena smer, vodja glasbene delavnice

Z izvedbo delavnice sva bila zelo zadovoljna. Kljub dolžini so bili udeleženci aktivni in se vključevali v predstavitev, prepričana sva, da je vsak ustvaril kakovosten izdelek. Tisti, s katerimi sva se po delavnici pogovarjala, so jo pohvalili. Vesela sva, da je bil kulturni maraton izveden, saj pri tovrstnih aktivnostih delo prek računalnika ni velika prepreka in bi bilo škoda, če ga ne bi bilo. Prijetno je bilo najino zanimanje deliti z drugimi in šolo na daljavo popestriti še z drugačnimi dejavnostmi.

Zarja Nemec, vodja literarne delavnice:

Prepričana sem, da smo glede na situacijo vse skupaj zelo dobro izpeljali, a zagotovo nismo mogli dijakom na popolnoma enak način približati kulture, kot bi jo, če bi bili v šoli. Pa vendar sem (tudi kot vodja literarne delavnice) zelo uživala. Lepo je bilo slišati tudi glasove in videti obraze drugih ljudi, s katerimi nisem v vsakodnevnem virtualnem stiku. Zame je bil to zadnji Kulturni maraton, zato mi je še toliko več pomenil. Čeprav drugačen, je razbil dolgočasen vsakdan za računalnikom in popestril delo na daljavo. In mislim, da je za to hvaležen čisto vsak.

Tia Rozoničnik, dijakinja 2. letnika umetniške gimnazije – glasbena smer:

Menimo, da je Kulturni maraton pomemben v tem času zato, da tudi doma ostajamo kulturno aktivni. Večina našega razreda je ali pa smo bili glasbeniki, zato se zavedamo pomembnosti kulture v našem življenju. Ker se trenutno ne moremo udeleževati koncertov in drugih prireditev, je Kulturni maraton odlična priložnost, da se na bolj sproščen način izobražujemo na področjih, povezanih z umetnostjo in kulturo. Prav tako se nam zdi pomembno, da ohranjamo šolsko tradicijo.

Neža Zevnik, 3. c:

Dijaki, smo imeli na izbiro več različnih delavnic, na katere smo se lahko prijavili. Udeležila sem se  pogovora z Nuško Drašček in Simonom Dvoršakom. Res ju je bilo užitek poslušati. Govorila sta o svoji karieri, kako sta preživljala leta na l. gimnaziji v Celju in na splošno o njunem sodelovanju. Preden se je pogovor zaključil, sta dijakom dala še nekaj odličnih nasvetov. »Sledite svojim sanjam,« je rekel Simon Dvoršak. Verjamem, da nisem edina, ki so ji njegove besede na usta narisale nasmeh.

Letošnji Kulturni maraton, je bil res nekaj posebnega. Všeč mi je, da smo ga kljub trenutni situaciji uspeli odlično izvesti.

Martin Steblovnik in Andraž Golež, 2. b:

Striparska delavnica nama je bila zelo všeč. Stripe sva sicer poznala že od prej, vendar sva izvedela več o njihovi zgodovini in elementih, ki sestavljajo strip. Zamisliti in izdelati sva morala tudi vsak svoj strip. Misliva, da je bila delavnica zanimivo pripravljena in dobro izvedena, videla sva tudi, da so vodjama delavnice stripi pri srcu, saj sta jih predstavili v najboljši luči.

Lana Robačer in Eva Nina Magdalenc, 2. b:

V okviru Kulturnega maratona sva se udeležili fotografske delavnice, ki je potekala prek Teamsa, a hkrati zunaj, kjer sva iskali motive in privlačne poglede na igro svetlobe z barvami. V uvodu sva dobili navodila, s katerimi sva si pomagali pri izvedbi čudovitih fotografij. Nastale fotografije sva poslali v skupino, kjer sta jih komentirala dijaka in predlagala popravke. V delavnici sva uživali, saj sva odšli v naravo in fotografirali naključno izbrane motive.

Hana Mujačič, 2. b:

Udeležila sem se gledališke delavnice Čarobni svet gledališkega odra in zaodrja. Koordinatorica in organizatorica  kulturnega programa SLG Celje, gospa Urška Volk, nam je na delavnici povedala nekaj o gledališkem svetu, določene stvari pa nam je tudi pokazala. Delavnica mi je bila zelo všeč. Gledališče sem še bolje spoznala in izvedela veliko novega. Upam, da se kmalu odpre, da si bom lahko ogledala kakšno predstavo.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 0,637 seconds.