Lutkarije in vragolije 2014: lutkovna predstava za otroke celjskih vrtcev in osnovnih šol (foto in video)

26. 04. 2014 08:04

pet_bratov_1Na svetovni dan knjige in avtorskih pravic je v Celjski kulturnici Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Celje za otroke celjskih vrtcev in osnovnih šol pripravil gledališko igro Pet bratov v izvedbi Lutkovnega krožka Osnovne šole Ljubečna.

Pet bratov je slovenska ljudska pravljica, ki izhaja s Tolminskega. V njej nastopa pet bratov, glavne književne osebe. Nimajo imen, vendar se ločijo vsak po svoji nadnaravni lastnosti, kar je za pravljico tudi značilno. V pravljici nastopajo tudi hudobni duh, kralj, kraljeva hčer in mati petih bratov. Prisotno je tudi pravljično število pet.

Pet bratov, ki so bili obdarjeni vsak s svojo nadnaravno močjo, so se odpravili reševat kraljevo edinko, ki jo je odnesel zli duh, vendar je še nikomur ni uspelo rešiti. Z zmožnostjo zasledovanja, rušenja, strelstva, hitrosti in gradnje, jim je uspelo kraljično rešiti in jo vrniti očetu. Kralj je izpolnil dano obljubo in hčer po posvetu med brati in njihovo materjo dal najmlajšemu bratu rešitelju za ženo. Dobil je tudi kraljestvo, pri vladanju pa so mu pomagali ostali bratje.

pet_bratov_2

Razmeroma kratko predstavo so si ogledali številni otroci in učenci celjskih vrtcev in osnovnih šol in s tem dodatno popestrili šolsko dejavnost.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli odlomek z lutkovne predstave v Celjski kulturnici.

[simpleviewer width=100% height=700 id=551]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 0,689 seconds.