Mali godalni orkester Glasbene šole Celje in Himne Evrope


V ponedeljek, 21. junija, je v Narodnem domu v Celju končno zadonela glasba. Mali godalni orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje ga. Petre Arlati Kovačič je v počastitev 30. letnice samostojne Slovenije in predsedovanju Evropski uniji pripravil slavnostni koncert »Himne Evrope«, na katerem so mladi godalci zaigrali vseh 28 himen držav članic.

Mali godalni orkester Glasbene šole Celje, ki ga sestavljajo učenci godalnega oddelka, stari od osem do petnajst let, deluje že osemnajst let. V letošnjem šolskem letu šteje kar 45 članov. Orkester vsako leto pripravi dva programsko različna koncerta, prvi je obarvan klasično, drugi tematsko.

V začetku leta 2020, še pred izbruhom pandemije, so si zadali cilj, da bodo v počastitev 30-letnice samostojnosti Slovenije in obenem v počastitev predsedovanja Slovenije Evropski uniji spoznali vse himne držav članic EU. Začeli so z  Zdravljico in Odo radosti, potem pa so se njihove vaje preselile na splet. Kljub drugačnosti in nenavadni situaciji so se znašli. Vsak teden so spoznali novo himno ali dve, obenem so tudi raziskovali in spisali nekaj najpomembnejših podatkov o vsaki državi članici Evropske unije. Tudi o vsaki himni so se naučili veliko, kdaj in zakaj je bila katera napisana, predelali so besedila, skladatelje, njihov namen … Ustvarili so številne medpredmetne povezave. Povezali so glasbo, nato še zgodovino, geografijo, spoznali znane osebnosti, se pogovarjali tudi o kulinariki, spregovorili o jezikih, o drugačnosti, o razlikah med narodi, vpletli tudi državljansko vzgojo.

 

Končno so lahko pričeli z vajami v živo. Kljub temu, da je bilo njihovo delovanje v času zaprtja drugačno, kot so ga bili vajeni, so že na prvi vaji ugotovili, da so se naučili vse himne članic EU.

In zgodbo povezali v »Himne Evrope«. Dirigentki Petri Arlati Kovačič, učencem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo ob čudovito izvedenem koncertu.

 

foto: GŠ Celje