Medgeneracijska likovna razstava Likovne skupine Prijatelji in učencev OŠ Lava prvič virtualno


vabilo-likovna-razstava-os-lava

Morala bi se zgoditi v avli OŠ Lava, a zaradi drugačnega časa, to ni mogoče. A kljub temu se je zgodila – tokrat v virtualnih galerijah na socialnih omrežjih.

“Ljubiteljski slikarji likovne skupine Prijatelji vedno znova iščemo ustvarjalni umetniški navdih v svetu okoli nas in zasledujemo njegov odsev v nas, ki ga skušamo likovno najbolje izraziti. Tako je bila predlani rdeča nit naših likovnih del odnosna relacija Človek – Človeku,  lani smo se ob naši desetletnici posvetili našemu odnosu  do narave v najširšem smislu, v letošnjem pa smo ostali znotraj navedenega fokusa in se osredotočili na odnos človeka do živali, to je teme, s katero se zgodovina likovne umetnosti srečuje več kot 40.000 let.”

Likovna skupina Prijatelji, ki jih že leta povezuje odlična ljubiteljska slikarka Amina Kolarič, vstopa v 2. desetletje umetniškega ustvarjanja. Pod mentorstvom Taje Naraks, ki skupino četrto leto usmerja, je 14 slikarjev ustvarilo 51 likovnih del. Ob tem pa so učenci OŠ Lave, ki jih likovno usmerja likovni pedagog Urh Kodre ustvarili okrog 50 risb in slik. Likovna dela otrok so drugačna. Nastajala so doma, v času karantene, velikokrat le s svinčnikom ali barvicami, redko s čopičem. Nastajala so doma, v otroški sobi ali jedilnici. In nastajala so v otroških mislih, samo njihovih, v mislih, kjer ne potrebujejo  pomoči likovnega pedagoga. Pri njih ne izstopata tehnična dovršenost ali uporabljena paleta barv. V njih se  blešči otroška iskrenost. V njih so otroška čustva, v njih se zrcali otroški pogled na svet. In  prav v vseh je optimizem, ki si ga odrasli lahko le želimo.

“Tako smo v drugo desetletje vstopili mi vsi, ki povezujemo različni generaciji likovnih ustvarjalcev, saj je naša skupna razstava zelo dragocena za likovnike, učence ter tudi Celjane. 11. tradicionalna medgeneracijska razstava je resnično nekaj posebnega, saj je postavljena v dveh virtualnih galerijah in si ju je moč ogledati na povezavah, ki sta objavljeni na FB strani in spletni strani šole Lava. Po 10-tih letih nismo želeli izpustiti naše odlično obiskane razstave v avli šole, zato smo poiskali nove možnosti, jih našli in se nismo izneverili tradiciji.

Kot ravnateljica ocenjujem, da je likovna umetnost izjemnega pomena za dojemanje umetnosti nasploh in to morajo spoznati, predvsem pa doživeti že najmlajši, da bodo ti občutki zrasli z njimi v odraslo dobo. Brez umetnosti prav zares človek ne more biti celovita osebnost. In brez umetnosti lahko rečemo, ne bi bili sposobni prestati takšnih travmatičnih preizkušenj, kot jih prestajamo v času in po času koronavirusa. Umetnost zdravi dušo, umetnost zmanjšuje tesnobo in stiske. Morda bo kdo tudi skeptično prepričan, da z umetnostjo ne moreš preživeti, če nimaš za »kruh«. Res je, a z umetnostjo nam je lahko življenje nekoliko bolj prijazno,” pove ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

prijatelji_kolaz_-2020-1-page-001

foto: OŠ Lava