Mladinski center Celje delil Ljubezen za 17,50 dolarjev (foto, video)

04. 02. 2014 10:02
Miha Firšt, Miha Strniša, Nika Korenjak in Luka Marcen
Miha Firšt, Miha Strniša, Nika Korenjak in Luka Marcen

Nika Korenjak, Luka Marcen, Miha Strniša in Miha Firšt so štirje mladi celjski umetniki, ki so tokrat združili svoje moči v gasbenem performansu s štirimi različnimi zgodbami Charlesa Bukowskega. Projekt so poimenovali Ljubezen za 17,50 dolarjev.

Charles Bukowski je bil kontroverzen pisatelj in pesnik, ki je v drugi polovici 20. stoletja šokiral širšo družbo s svojim direktnim, nizkim in provokativnim jezikom, ki ga je vpeljeval v tematiko pozabljenih slojev ameriške družbe.

Družbeno dno in odpisani ljudje so ostajali v podtalju svetovne literature kot pomilovanja vredna sekta, kot zasramovani, nezanimivi in nepomembni ljudje, ki niso bii vredni omembe. Bukowski pa je imel drugačen načrt in je s sposobnostjo golega opazovanja ponotranjil in privlačno uprizoril množico odpisanih, vse skupaj pa zapečatil z ironijo, humorjem, prostaškostjo in direktnostjo.

Miha Firšt, Miha Strniša in Nika Korenjak
Miha Firšt, Miha Strniša in Nika Korenjak

Prostitutke, viski in cigarete so postali obvezni spremljevalci mladih literatov, neopazno združenih v kultni simbol literarne množice. Bukowski z uporabo prvoosebnega in tretjeosebnega pripovedovalca v zgodbah omogoči bralcu, da postane dodatna oseba v prostoru, ki opazuje dogajanje.

Z omogočenim prvoosebnim pripovedovalcem daje občutek, da bralec pripovedovalca pozna, da ga bo nekoč srečal v zakotnem lokalu ter z njim spil kozarec viskija ali dva. Tretjeosebni pripovedovalec pa bralcu omogoča celoten pregled nad dogajanjem in izriše natančno sliko prostora, odnosov ter omogoča natančen pogled v intimo protagonistovih misli.

Nika Korenjak
Nika Korenjak

Ravno takšni pripovedni izkušnji so lahko minuli četrtek pričevali vsi obiskovalci Mladinskega centra Celje, ki so prišli po svojo dozo Ljubezni za 17,50 dolarjev. Performans črpa iz zbirke zgodb Jožno od juga Charlesa Bukowskega. Gre za zbirko štiriindvajsterih zgodb, ki v ospredje postavljajo osamljenost in tesnobo.  Razkrivajo pripadnike obrobja ameriške družbe, družbenega dna, ki si z alkoholizmom, drogami in kriminalom zakrivajo oči pred dejanskim neizogibnim stanjem bede, poraza in pokopanega življenja, ki je minil zaradi odločitev, ki so jih sprejeli v preteklosti.

Opisuje obupane osamljenje ženske srednjih let, ki s premočnim okraševanjem samih sebe poskušajo vzbuditi pozornost prav tako osamljenih, zapitih in zavaljenih moških, emocionalno prazne macistične propadle umetnike, ki si krajšajo dan s prostitutkami in ljudi, ki so potopljeni v rutino praznega vsakdana, mentalno in fizično izžeti s praznim bančnim računom in prazno glavo.

Miha Strniša
Miha Strniša

Opisane vloge so tokrat prevzeli Nika Korenjak, Luka Marcen, Miha Strniša in Miha Firšt, ki so se odlično znašli v prehajanju med glasbo in igro, med bliščem in bedo, med prvo in tretjo prepovedno osebo, med ljubeznijo in sovraštvom ter med nedožnostjo in slo.

Nika Korenjak in Luka Marcen sta svoje vloge odigrala brezhibno, saj sta tudi sicer stara znanca gledaliških odrov. Večji izziv sta imela akordeonist Miha Strniša in kontrabasist Miha Firšt, ki sta ves čas spretno prehajala med inštrumentom in igro. Ekipa štirih mladih celjskih umetnikov je tako dokazala, da so kos tudi zahtevnejšim delom, saj so v gledalcih ves čas vzbujali občutek, kot da so tudi sami del njih in do potankosti razumejo, kaj se dogaja v njihovih misih.

Delo je v izvirniku nastalo v času Velike depresije, kar odraža tudi mentalno stanje glavnih akterjev. Od Velike depresije je sicer minilo mnogo leto, kljub temu pa se družbeni duh ne spreminja v času krize, zaradi česar se je lahko marsikdo iz občinstva poistoveti z dogajanjem na odru.

Glasbeni performans je poskrbel tudi za svež veter na celjskem kulturnem parketu, kjer ljudje niso vajeni tovrstne žanrske hibridizacije in trdega jezika. V bistvu lahko rečemo, da je ravno v tem čar – glavni akterji so namreč razgalili jezik in način življenja, ki ga v resnici živimo vsi, vendar se pogosto izgubi pod tančico družbenih pričakovanj. Zaradi tega tudi ne preseneča zelo pozitiven odziv na predstavo in popolnoma natrpana glavna dvorana Mladinskega centra Celje.

Ogled performansa tudi sami toplo priporočamo, do takrat pa ste vabljeni k ogledu video posnetka in fotogalerije Ljubezni za 17,50 dolarjev.

[simpleviewer width=100% height=700 id=505]

F/T/V: Tina Ožvald

plesni_tecaj_po_izbiri

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 8,412 seconds.