Otvoritev razstave Celje, mesto!?


V petek 1. aprila je potekala otvoritev razstave Celje, mesto!? Sam dogodek je potekal v prostorih Muzeja novejše zgodovine, tam kjer ima ponavadi svoj “brlog” stari celjski lisjak Herman. V prostorih so razstavljena različna ustvarjanja osnovnošolcev in dijakov, ki so se udeležili natečaja.

Sam natečaj je bil razpisan z namenom, da pri mlajši generaciji vzpodbudi razmišljanje o Celju, o njegovi zgodovini, kulturi ter tradiciji. Ustvarjalci so predstavili svojo vizijo prihodnosti Celja in pri tem uporabili obilico futurizma in domišljije.

Nastale so najrazličnejše računalniške kreacije, montaže fotografij, videoposnetki in literarna dela. Pokazali so, da je v mladih res ogromno ustvarjalnosti, vizije in talenta.

Na otvoritvi so udeležencem, ki so prispevali svoje stvaritve,  v zahvalo za sodelovanje podarili simbolična  darilca.

In še citat umetnostnega zgodovinarja g. Matije Plevnika: “”Druga, morda bolj prikrita sporočilnost projekta, ki se tesno navezuje na prvo, je izguba dialoga z mladino. Ker ji ne znamo (ali nočemo) prisluhniti, jo zaradi tega prevečkrat izključujemo iz raznoraznih dialogov. To nas privede v slepo ulico, saj bi morali v posvete o oživitvi starega mestnega jedra in idejnih izhodiščih za širitev mesta nujno vključiti najmlajše – bodoče nosilce razvoja mesta in uporabnike javnih površin.”

Nekaj besed pa je povedala tudi predstavnica komisije. Ta je izpostavila, da so kljub majhnemu odzivu na natečaj mladi umetniki  ustvarili široko paleto krog različnih izdelkov.

Sam dogodek je bil zelo dobro obiskan. Upamo, da nam tudi v prihodnje postrežejo s kakšnimi zanimivimi ustvarjanji, novimi idejami.

t/f: Katja Malbašić