Pisani balon v organizaciji društva ŠMOCL po mnogih letih zopet razveselil otroke (foto, video)


»Pogovarjamo se o prireditvi, ki se je pred dvajsetimi leti, cirka pred dvajsetimi leti, že odvijala in smo se vsi udeleženi v Šmoclu odločili, da jo obudimo nazaj. Po konceptu in principu kot se je že odvijal, s tem da – pred dvajsetimi leti je bil na laškem gradu, letos smo se pa odločili, da ga naredimo v dvorani Šmocla, da ga naredimo na občinskem dvorišču in na travniku za Savinjo.«, je pogovor o Pisanem balonu, ki se je odvijal okoli naju, začel vodja prireditve, Jurij Šuhel.

Prvotnega Pisanega balona – tedaj izjemno priljubljene otroške prireditve – se tako verjetno spomnijo tisti, ki so danes že blizu tridesetim in starejši, torej tudi nekateri očetje in matere ter dedki in babice mladih obiskovalcev ponovno obujene prireditve, zaradi česar je bilo v zraku čutiti tudi kanček nostalgije.

Prireditev je izvedlo mladinsko društvo ŠMOCL – Študentski Mladinski in Otroški Center Laško, ki je z izvolitvijo novega vodstva ubralo tudi nove smernice in ki se s programom poskuša približati vsem generacijam, tako otrokom, mladostnikom in študentom kot tudi očetom, materam, upokojencem. Pisani balon je predvsem zaradi okrnjenih finančnih zmožnosti letos potekal en sam dan, kar ni bila slaba odločitev, saj je bilo dogajanje pestro, zabavno in skoraj neprekinjeno.

Kaj pa je bilo obiskovalcem na voljo?

Na dveh stojnicah je bil pripravljen zajtrk za vse obiskovalce, s čimer je bilo poskrbljeno za polne in zadovoljne želodčke. Otrokom so ponudili tri različne lutkovne predstave: Kako se kuha pravljica o Rdeči Kapici, Janko in Metka ter Snežinka in Rožica v izvedbi Lutkovnega gledališča Velenje, zabaval jih je čarodej Roman Frelih – navduševal jih je s svojimi »nerodnostmi«, malimi triki, predvsem pa z oblikovanjem balonov v viteške sablje, živali in podobne, otroškim očem zanimive, oblike.

Člani laškega likovnega društva so postavili velika platna, na katerih so tako mali kot veliki obiskovalci radi pustili svoj pečat.

Nastopila je tudi akrobatska skupina X-3M iz Laškega – njeni člani so prikazali veščine kot so salte, premeti, stoje, obrati in mnoge druge, še bolj zapletene akrobatske trike. V ozadju spodnjega prispevka boste slišali v živo posnete tolkalce z imenom Perkakšns, ki so pripeljali iz Litije in so s svojim ritmičnim bobnanjem festivalu dodali priokus Afrike. To še zdaleč ni bilo vse. Ker slika več pove, si raje oglejte spodnji prispevek.

Naj omenimo še, da so festival pripravili prostovoljci iz društva ŠMOCL pod vodstvom Jurija Šuhla. Na pomoč so jim priskočila tudi nekatera druga društva iz Laškega in okolice, s čimer so skupaj dokazali, da »v slogi je moč« resnično drži. Brez navdušene pripravljenosti na pomoč mnogih prostovoljcev se ta pisan dogodek s potencialom ne bi zgodil.

Za konec pa še nekaj besed Jurija Šuhla, vodje projekta Pisani balon.

V/f/t: Katja Goluh

[simpleviewer width=100% height=700 id=49]