Pohod z rdečimi baloni tokrat posvečen mamicam otrok s posebnimi potrebami in redkimi boleznimi


Dasiravno je soboto zaznamovalo deževje so v Celju vseeno izpeljali pohod z rdečimi baloni, ki ga krovno organizira Zavod 13 iz Maribora. Tako je Humanitarno društvo Enostavno pomagam po nekaj letih poskrbelo za dogodek, ki opozarja na otroke z redkimi boleznimi.

Njegov predsednik, Milan Ninić, ja zapisal, da si želijo, da bi otroci z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami dobili enakovredno mesto v družbi, da se jih ne bi bali, ampak jim ponudili svojo roko in da se izgubijo vsakršni predsodki.

Letošnji pohod z rdečimi baloni je bil posvečen mamicam otrok s posebnimi potrebami in redkimi boleznimi, zato je potekal na materinski dan.

Udeleženci med hojo po Glavnem trgu; foto: Blaž Bednjički

V Celju se je udeležencem pridružil tudi župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, ki je na ploščadi pred občinsko stavbo pozdravil vse prisotne starše, otroke in podpornike.

Redke bolezni so tiste za katerimi zboli 5 ali manj ljudi na 10 tisoč prebivalcev. Večinoma so neozdravljive in doživljenjske.

Duška, mamica otroka z redko boleznijo je ob tem povedala: »Biti starš otroku s tako redko boleznijo je včasih zelo osamljena pot. Odrekanja, prilagajanja, vsakodnevni izzivi in spremembe so naša stalnica … Povezovanje z drugimi in širjenje zavedanja o redkih boleznih nam daje vedeti, da nismo sami.«