Celjske ulice preplavili rdeči baloni


Minulo soboto se je Celje pridružilo petemu mednarodnemu pohodu z rdečimi baloni, z namenom osveščanja o redkih boleznih, hkrati pa z željo ljudem približati drugačnost, otroke s posebnimi potrebami, da bi lažje pristopili k njim in jim pokazali, da jim pripada enakovredno mesto v naši družbi.

rdeci-baloni-celje-3Pohod je letos potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki se bo pohodu pridružil v Mariboru. V Celju se je pohoda udeležilo skoraj 200 podpornikov.

V sklopu akcije osveščanja o otrocih z redkimi boleznimi in posebnimi potrebami je bila v nakupovalnem centru Planet Tuš Celje na ogled tudi razstava fotografij »Posebna lepota« avtorice Urške Golob. Na razstavi je bilo na ogled 32 fotografij otrok, ki imajo redke bolezni ali posebne potrebe. Avtorica fotografij Urška Golob je mamica Julijana, posebnega otroka. Njihovi otroci so več kot samo posebni. Njihove oči govorijo pravljične zgodbe, polne sreče in veselja, njihove ustnice so pogosto razširjene v nasmeh, naj bo droben ali širok – v vsakem primeru priča o njihovem notranjem zadovoljstvu. Ti otroci niso otroci s posebnimi potrebami – so izjemni otroci, so nekaj posebnega in izžarevajo POSEBNO LEPOTO. Tudi projekt je namenjen temu, da se posebne otroke predstavi na način, kot jih vidijo njihovi starši: POSEBNO LEPE. Razstava bo na ogled še do 25. marca.

rdeci-baloni-celje-2Želja je, da bi otroke tako videli tudi vsi drugi, vsi tisti, ki morda nikoli niso imeli stika z osebami s posebnimi potrebami; vsi tisti, ki vidijo njihove omejitve in diagnoze; vsi tisti, ki jih vidijo bolj ali manj kot otroke s posebnimi potrebami.

Ker se tem otrokom želi ponuditi enakovredno mesto v družbi, bo konec meseca aprila igrišče na savinjskem nabrežju dobilo gugalnico za otroke na invalidskem vozičku, kar jim bo v pomoč pri aktivnem vključevanju v družbo vrstnikov in hkrati ponudilo možnost igre, medtem ko se bratci ali sestrice lahko igrajo na istem igrišču. Naložba znaša nekaj več kot 10.000 evrov in bo omogočena s pomočjo donacij.

Vabljeni k ogledu fotogalerije:

rdeci-baloni-kolaz