Pravljično Celje 2017 za otroke: to so dogodki, namenjeni našim najmlajšim

01. 12. 2017 08:46

December že tu! Zimske radosti in praznični čas so za najmlajše še posebej čarobni, zato le poskrbite, da se bodo srečali z Dedkom mrazom ali pa peljali v prazničnem vlakcu. 

Bogat nabor predstav, delavnic in drugih aktivnosti smo razvrstili glede na lokacijo. Pa obilo užitkov!

Pravljično Celje 2017 vstopa v svetlobno pravljico z 11. decembrom.

MESTNO SREDIŠČE:

 • Božično-novoletni sejem (1. – december, od 11. do 20. ure, ter 24. in 31. decembra od 10. do 13. ure)
 • 3. in 4. decembra se bosta med 17. in 19. uro po mestu sprehajala dva parklja. Otroci, če niste bili, se skrijte!
 • Prižigi lučk na velikem adventnem vencu s koncerti različnih skupin bo potekalo 3., 10., 17. in 24. decembra (prvi dve svečki ob 19. uri, drugi dve pa ob 19.30).

GLAVNI TRG:

 • 2. decembra, ob 17. uri, ne zamudite Prižiga praznične mestne razsvetljave! Poskrbljeno bo za starejše in mlajše, saj vas bodo zabavali radio Antena, Maja Založnik in Pažek Urh.
 • Vožnja s čisto pravo kočijo (3. – 30. december, med 17.00 in 19.00)
 • 9., 10. in 11. decembra bo od 17. do 19. ure potekala bo Škratova pošta za Božička: Nagajivi škrati bodo imeli poslanstvo, da pridnim otrokom pomagajo, da njihove želje dosežejo prav vse kotičke sveta. Otroci bodo z barvicami, bleščicami in domišljijo ustvarili čudovite praznične voščilnice, in jih oddali v škratji nabiralnik. Ko se bo ta napolnil, pa bodo škrati skočili na sani in unikatne razglednice razdelili na prave naslove.
 • Od 1. do 31. decembra se boste lahko od 11. do 20. ure (24. in 31. decembra pa med 10. in 13. uro) fotografirali v Božičkovem Svetlobnem fotokotičku. Cena fotografije je 1,50 €.
pravljicna-dezela-640x420
V Pravljični deželi bo zopet čudovito!

Veliko odprtje Pravljične dežele (15. december, ob 17. uri): V Pravljično Celje prihaja Pravljična vila, ki bo v Pravljično deželo povabila gospo Božičkovo, da pripravi vse za veliko odprtje Pravljičnih vrat. Pridružili se bodo tudi  Bele vile, palčice, snežaki in cel vilinski nabor. Obljubljajo nepozabne pravljične prigode. Ob 17.55 bo sledila pravljica Pravljične vile, ob 18.00 pa se bo s sanmi pripeljal sam Božiček!

Pravljična dežela bo odprta vse dni (med 10. in 12. uro ter med 17. in 19. uro) do vključno 31. decembra. Vrhunec in obenem zaključek bo Veliko otroško silvestrovanje, ki bo 31. decembra, od 10. do 13. ure. Točno opoldne bo obiskovalce v novo leto popeljal sam Dedek Mraz.

Na glavnem trgu bodo potekale tudi otroške predstave. Vse se začnejo ob 17.30 uri:

 • 12. december – V dedkovi deželi: Vse je že pripravljeno, da škratki začnejo s pregledovanjem pisem in izdelovanjem igrač. Glavni škrat Božo čaka na škratka Pismonošo, da prinese pisma. Toda tokrat se škrat odloči za zvijačo in Božu odda samo eno pismo, ker želi predčasno oditi na dopust. Še dobro, da bodo tam otroci, ki mu bodo pomagali razvozlati uganko …
 • 13. december – Orkester dobrega moža: Škratek Zaspanček je prespal skoraj cel december in tako pozabil na obljubo Božičku, da bo zavil darila za vse otroke sveta. Medtem ko škratek zganja norčije in zabava otroke, zazvoni telefon, in Božiček preveri, če je vse pripravljeno. Škratek se zlaže, da je vse v najlepšem redu, a ko odloži slušalko, je jasno, da v 5 minutah ne bo mogel zaviti vseh daril, razen če se zgodi novoletni čudež …
 • 14. december – Pingo potuje na Severni pol: Pingo živi na južnem polu. Vsak december si želi, da bi lahko odpotoval na drugi konec sveta, kjer domuje Božiček. Vsi prijatelji mu govorijo, da tega še nobenemu pingvinu ni uspelo. A Pingo ne neha sanjati, dokler nekega dne ledena ploskev ne prinese eskimke Inti. Izgubljenka na južnem polu spozna novega prijatelja. Skupaj se odpravita na pustolovščino.

KREKOV TRG

 • 5. decembra, ob 17. uri, bo potekalo Veliko Miklavževanje s simbolično obdaritvijo.
 • Ognjena predstava Ana Pravljična se bo zgodila kar dvakrat: 7. in 14. decembra, ob 18.30 uri.
 • Poleg kočije bo tu še Pravljični vlakec zabave s Pažkom Urhkom, ki vas bo popeljal iz centra od 21. do 30. decembra, od 16. do 20. ure. Število mest na vlakcu je omejeno (max 40).

TRG PRED METROPOLOM

 • Pepelka vabi na pravljično popotovanje – Naj pravljica oživi (11. 12. 2017 ob 17.30 uri ter 12. in 13. 12. 2017 ob 18.30 uri): Vabljeni k obisku zanimive interaktivne predstave, v kateri bodo vaši otroci skozi sodelovanje postali liki iz pravljice!
 • Pepelka vabi na pravljično popotovanje – Muzikal Pepelka (21. december, ob 18.30 – NOVA lokacija: na odru Pravljične dežele na Glavnem trgu): Pepelka se zbudi v nov zimski dan, ki je čisto navaden. A ko najde pismo z vabilom na kraljevi praznični ples, ji zlobna mačeha ne dovoli iti …
 • Kulinarične pravljice (22., 23. in 25. 12., od 17.30 do 18.30 – NOVA lokacija: pred stavbo celjskih lekarn v središču mesta na Stanetovi ulici.): Le kaj je počela Pepelka, ko sta se njeni sestri lišpali za ples? Vse je pridno postorila … Otroci in starši ste vabljeni v hiško dobrot, v kočijo iz buče velikanke, v kateri se boste vi spremenili v miške ter pomagali Pepelki zaviti slastne piškotke.

Pred Metropolom bo stal Pepelkin svetlobni fotokotoček, kjer boste lahko ovekovečili svoje praznične dni.

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE CELJE (HERMANOV BRLOG)

Lutkovna predstava Dobrodušni velikan se bo odvijala 21. decembra, ob 17.30 uri, na balkonu muzeja. Otroci bodo spremljali zgodbo o nenavadnem srečanju 8-letne sirote Sofije z velikanom dobre duše in o tem, kako bosta skupaj za vselej opravila z angleško kraljico in ostudnimi ljudožerskimi velikani.

polhec-640x420
Predstava v Hermanovem brlogu: Mali polhec in njegov prvi božič.

V Hermanovem otroškem gledališču bo 23. decembra, ob 10. uri, potekala zimska pravljica Mali Polhec in njegov prvi božič. Otroci bodo tudi tukaj videli Božička.

V Hermanovem brlogu pa bodo potekale različne otroške delavnice: Leseni novoletni okraski  (27. december, ob 10. uri), Zimsko slikanje s pripomočki iz narave (28. december, ob 10. uri), Svečniki za silvestrski večer (29. december, ob 10. uri), Muzejski medvedek Medo (1. december, ob 9. uri),  Herman ne jezi se (13. december, ob 9. uri), Ribica želja (15. december, ob 9. uri) in Naslikaj si pregovor o vodi (22. decembra, ob 9. uri).

LJUDSKA UNIVERZA CELJE

Na vsako delavnico se je potrebno prijaviti preko e-pošte irdozivetje@gmail.com, saj je število mest omejeno.

 • Kuhajmo z Ivano (9. december, 9.30 – 12.30): Otroci bodo skuhali pravo praznično kosilo in se naučili pripraviti pogrinjek. Delavnica je primerna za otroke od 6 do 12 let, število mest je omejeno na 8 otrok. Delavnica je brezplačna.
 • Kulinarična delavnica Zimska Piškotarna (16. december, od 10. do 12. ure): Peka medenjakov, limoninih piškotov in čokoladnih vulkanov. Delavnica je primerna za otroke od 6 do 12 let. Cena je 12 € (material, strokovno vodenje, otroci lahko izdelke odnesejo domov).
 • kulinarični dogodek Božično jutro s prijatelji (23. decembra, od 10.00 do 13.00): Okrasitev božičnega drevesa, peka vafljev, ples pod snežinkami, petje zimskih pesmi, priprava božičnega pogrinjka, kosilo in odpiranje prvih darilc. Delavnica je primerna za otroke od 5 do 12 let. Cena je 12 € (strokovno vodenje, material in božično darilce).
 • Dežela pravljic (5. in 19. december, od 18.00 do 19.30): Otroci vstopijo v deželo pravljic in prisluhnejo njeni čarobnosti. Ustvarjanje in peka dobrot. Primerno za otroke stare med 4 in 7 let. Vstop prost.

OSTALE LOKACIJE IN AKTIVNOSTI

lokrovec-jaslice
V Lokrovcu si lahko ogledate žive jaslice.

Osrednja knjižnica Celje pripravlja delavnico Praznično ustvarjanje (6. december, ob 17. uri) in Pravljico pri Mišku Knjižku (20. december, ob 17. uri). V Celjski kulturnici bo 16. decembra, od 17. do 17.30. ure, potekala lutkovna predstava »Egon«. Maček Egon ima zelo grdo lastnost. Ničesar noče deliti. Tako ostane brez prijateljev. Reši ga Božiček, ki mu pokloni zelo nenavadno darilo. Ob darilu Egon spozna svojo zmoto, vse svoje napake popravi z eno samo velikodušno gesto. Primerno za otroke že od 2. leta dalje.

V Braniborju bodo potekale ustvarjalne delavnice (2., 9., 16. in 23. december, ob 10. uri): Zadnje delavnice se bo udeležil tudi Božiček! Otroci lahko obiščejo tudi bralno ustvarjalno delavnico Zimski Živžav, ki bo v Špitalu za prjatle 23. decembra, ob 16. uri. V Likovni šoli Umbra bodo vsak ponedeljek od 15.45 do 16.30 potekale likovne delavnice za predšolske otroke. Primerne so za otroke od 3 do 5 let.

dsc_7993
Čas je za drsalke!

Na Savinjskem nabrežju se bo 7. decembra ob 11. uri zgodila Otvoritvena slovesnost ob zaključku projekta Lampijončki 2017. Sodelujejo celjski vrtci ter osnovne in srednje šole. Na Lokrovcu 13 (pod Dimčevim skednjem) bodo v živo odigrani prizori Betlehemske zgodbe, ki jih pripravljajo krajani in gasilci, zgodbo pa bodo odigrali najmlajši. Blagoslovitev adventnega venca bo 3. decembra ob 16. uri, blagoslov živih jaslic pa 25. decembra ob 15. uri. Od 26. decembra do 6. januarja bodo na ogled lutke in živali.

NE POZABITE NA …

otroško ponudbo filmskega platna in dobrega starega gledališča. Za bolj rekreaktivno preživljanje prazničnih dni pa se lahko z družino odpravite v celjsko drsališče v Mestnem parku, ki je že nekaj časa odprto. Obratuje vsako soboto in nedeljo, ob petkih pa bodo otroci lahko še posebej uživali v “Disko drsanju” pod živahnimi lučmi in ob dobri glasbi.

tekst: T. Ž., vir foto: Cele.si

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 2,992 seconds.