Pri nastajanju celovečerca Šepet metulja v veliki meri pomagali tudi dijaki Šolskega centra Celje


Kmalu v kinematografe prihaja film Šepet metulja, pri izdelavi katerega so pomagali dijaki in učitelji Šolskega centra Celje. Ta govori o drugačnosti, ki po eni strani mladostnika ovira, po drugi strani pa predstavlja izjemno prednost.

Film je nastal v produkciji podjetja Almedia, pri ustvarjanju pa je sodelovalo mnogo dijakov iz Šolskega centra Celje, ki je največji partner. Projekt je že v fazi testnih projekcij, kjer za izbrane goste predvajajo film, da preizkusijo občinstvo, ki je sestavljeno iz različnih profilov gledalcev. Takšna praksa je stalnica predvsem pri večjih komercialnih studiih. Film bo premierno predvajan v slovenskih kinematografih 12. oktobra letos.

O nastajanju celovečerca smo povprašali tudi direktorja Šolskega centra Celje Mojmirja Klovarja. Povedal nam je, da so z veseljem sprejeli povabilo režiserja Alena Pavšarja, ki je režiral tudi uspešnico Vloga za Emo. Dijakom in dijakinjam so tako ponudili enkratno priložnost, da sodelujejo pri snemanju celovečernega filma v različnih vlogah. Poleg njih so pri nastajanju sodelovali tudi učitelji in drugi zaposleni na Šolskem centru Celje.

Pred testno projekcijo filma; vir foto: sepetmetulja.si

Dodal je, da je snemanje filma mladostnikom omogočilo neposredni vpogled v dinamiko nastajanja filma. Sodelovali so na vseh področjih, kjer so pridobili dragocene izkušnje, ki jih bodo lahko uporabili pri šolskem delu in seveda tudi kasneje.

Klovar je zaključil s kratkim opisom filma: “Film pripoveduje o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike, ki je avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. Film je namenjen predvsem mladim, osnovnošolcem in srednješolcem. Je pa namenjen tudi učiteljem, staršem in vsem drugim, ki se z vzgojo in izobraževanjem srečujejo v katerikoli vlogi.

Oglejte si napovednik filma: