Pri osrednji knjižnici dan posvetili znanosti in raziskovanju


V Celju se je zadnji petek v septembru pod okriljem Regijskega študijskega središča odvil Dan raziskovalcev, kjer razni razstavljavci promovirajo raziskovanje in znanost.

Dogodek se na pobudo Evropske Komisije že od leta 2005 v številnih evropskih državah odvija vsak zadnji petek v septembru. Letos, ko je v knežjem mestu dogodek stekel že enajstič, je bilo osrednje prizorišče na ploščadi pred celjsko knjižnico. Tam so prav tako otvorili razstavo “Zlati mladi Celjski raziskovalci 2022/23”.

Razstava “Zlati mladi Celjski raziskovalci 2022/23”; vir foto: I. gimnazija v Celju

Letos se je tako na Dnevu raziskovalcev predstavilo 22 razstavljavcev, ki so vključevali razne raziskovalne ustanove in šole. Tam sta se med drugimi predstavila Šolski center Celje in Pokrajinski muzej Celje, trije gimnazijci iz I. gimnazije v Celju pa so bili predstavljeni tudi na prej omenjeni razstavi, in sicer Luka Umičević, Ema Šarman in Dejan Kokanović. Na ogled dogajanja so prišli mnogi mladi iz okoliških šol.

Kot so zapisali za Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje, so lahko pri stojnicah reševali različne kvize in izvajali druge dejavnosti, kot so merjenje sladkorja, oživljanje in preizkus VR očal. Dodali so naslednje: “Pri dejavnostih smo se zabavali in veliko novega izvedli in naučili.

Vir foto: Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje