Raziskovanje gozda in obnašanje v gozdu (foto)

26. 10. 2020 09:00

Na Osnovni šoli Lava so se odločili za prve korake uvajanja gozdne pedagogike, ki učencem ponuja drugačno učenje, raziskovanje, vzpostavljati odnos do pomembne dobrine narave – gozda.

Na pobudo učiteljice Jerneje Jovan, kateri se je pridružila tudi učiteljica Sara Plahuta ter s podporo vodstva šole, so tretješolci, ki jih zanima narava, uspešno zakorakali v Mestni gozd. Izkoristili so jesensko sonce in se odpravili raziskovati pisani svet dreves in rastlin v gozdu.

“Navdih smo poiskali v gozdni pedagogiki, ki ponuja velike izzive za drugačno raziskovanje in učenje, usmerjeno opazovanje gozdnih »čarovnij«, vonjav, dotikov dreves… Namen jesenskega raziskovanja gozda je bil učence aktivno vključiti v učenje o okolju, v katerem živijo. Učenci so z delavnicami imeli možnost povezovanja, mreženja in sodelovanja,” pove ravnateljica Marijana Kolenko.

“Iz Osnovne šole Lava smo se peš odpravili do gozda nad mestnim parkom, natančneje k drevesni hiški. Kot gostje v gozdu smo upoštevali gozdni bonton. Drug drugega smo naučili pravil, ki jih upoštevamo ob obisku gozda – kar s pantomimo, kasneje pa smo tudi ustvarjali in gozdna pravila narisali. Pomembno je, da otroke učimo bontona v različnih okoljih in situacijah, saj se bodo na ta način lažje in bolje znašli kasneje v življenju,” pa je vtise strnila učiteljica Jerneja Jovan.

V nadaljevanju so uporabili raziskovalne škatle, v katerih so se skrivale sličice. Te so prikazovale, kaj moramo v gozdu poiskati.  V zadnjem delu gozdnega raziskovanja pa so se preizkusili, kako dobro poznajo drevesne vrste.

Raziskovali so, kakšne liste imajo posamezna drevesa, ugotavljali, kateri plodovi rastejo na drevesih in primerjali lubje različnih dreves. Nekaj zanimivosti jim je povedala tudi gospa ravnateljica Marijana Kolenko, ki se jim je pridružila pri gozdni pustolovščini.

Začetek raziskovanja učencev po vzorih gozdne pedagogike na OŠ Lava je zelo dobro uspel. Učenci pa bodo lahko gozd odkrivali tudi v zimskem, spomladanskem in poletnem času.

foto: OŠ Lava

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 4,153 seconds.