Roševi dnevi 2024 postregli z izzivom ode


V Celju so se prejšnji teden odvili 37. Roševi dnevi, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev 8. in 9. razredov osnovnih šol. Roševi dnevi pomenijo zaključek vseslovenskega literarnega natečaja, imenovanega po pisatelju Franu Rošu, ki je deloval v Celju.

Utrinek z delavnice; vir foto: OŠFR

Na letošnji razpis se je odzvalo 39 avtorjev, na zaključno prireditev pa so jih povabili 20.

Poleg proste tematike so za sodelovanje tokrat predlagali literarni izziv Oda tebi/V tvoji koži.

Mladi literati so se na Osnovni šoli Frana Roša najprej udeležili delavnice “Od navdiha do zadnje pike”, ki jo je vodila Katarina Gomboc Čeh, mentorji in uredniki izbranih literarnih glasil po so sodelovali na delavnici Mateje Gomboc “Literarno ustvarjanje v digitalni ječi”.

Utrinek izpred Roševe hiše; vir foto: OŠFR

Po predstavitvi dela na delavnicah so obiskali Roševo hišo na Jenkovi ulici

V celjski knjižnici je sledilo odprtje razstave najboljših glasil z literarnimi prispevki osnovnošolcev in srednješolcev. Ob koncu je v prostorih glasbene šole sledila prireditev “Naprej in navzgor” s podelitvijo nagrad najboljšim avtorjem in priznanj najboljšim šolskim literarnim glasilom.

Letošnje finalistke so postale: Julija Gorišek z OŠ Rovte, Mija Šterk z OŠ Frana Roša, Neža Selič z OŠ Štore, Nuša Šuster z OŠ Hudinja in Živa Toplak z OŠ Šmartno.

 

Utrinek iz ljubljanskega branja; vir foto: OŠFR

Povezava k fotoutrinkom

V začetku tega tedna je bilo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani še javno branje finalistk in branje avtorskih besedil po Roševih dnevih 2024.

Dogodek je povezoval celjski literat, Matej Krajnc.