Spletno nelagodje doživela že več kot polovica učenk in dijakinj

03. 10. 2018 14:40

odklikni»V Sloveniji je po podatkih najnovejše raziskave vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja že doživelo 56 % učenk (7. – 9. razred), med srednješolkami pa je spletno nadlegovanje doživelo 65 % dijakinj«, pojasnjuje dr. Barbara Brečko, raziskovalka na Centru za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede, kjer so letos izvedli prvo tovrstno nacionalno raziskavo o pojavnosti spletnega nasilja med mladimi.

Tudi številne druge tuje raziskave s tega področja kažejo, da je spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet v družbi čedalje bolj razširjeno. Ozaveščanje in izobraževanje o problematiki sta zato nuja.

Zaščita pred spletnim nasiljem je znanje Splet, poleg številnih možnosti za iskanje in izmenjavo informacij, predstavlja tudi platformo, preko katere storilci/storilke najdejo potencialne žrtve. »Zato je izobraževanje in ozaveščanje o spletnem nasilju, še posebej med mladimi, ključnega pomena. V okviru projekta Odklikni, ki bo potekal do prihodnjega konca leta, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerji naslavlja problematiko spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet ter nadgrajuje obstoječe nacionalne dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja in nadlegovanja z vključitvijo vidika spola,« izpostavlja Maruša Gortnar, vodja Sektorja za enake možnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Celjski otroci danes preko filma in delavnic spoznavali tudi pasti spletnega nasilja

Učenci in učenke številnih celjskih osnovnih šol so se danes v Cineplexxu Celje udeležili izobraževalnega dogodka, na katerem so si ogledali nov slovenski mladinski film Gajin svet, spoznavali pasti spletnega nasilja ter kako se pred njimi zaščititi. Film Gajin svet namreč med drugim obravnava tudi to temo.
Izobraževalni del dogodka je obsegal delavnico Gajin svet programiranja, ki je bila izvedena s strani Evropskega tedna programiranja – Code Week, njeno izvedbo pa omogoča podjetje 3fs iz Kranja in nato še pogovor v okviru projekta Odklikni, na katerem je Jože Bračko, sektor kriminalistične policije PU Celje, otrokom razložil, kako spletno nasilje prepoznati, kaj narediti, če postanejo žrtve, in kako policija preiskuje takšne primere.

Tatjana Bobnar, namestnica generalnega direktorja slovenske Policije, pa ob tem še opozarja: »Splet preko družbenih omrežij omogoča storilcem široko in sorazmerno dostopno področje, kjer lahko delujejo pod izmišljeno podobo. Med žrtvami so najpogosteje mladoletne osebe, a tudi odrasli niso izvzeti. Zato apeliramo na vse žrtve, da spletno nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepamo ter ustavimo nasilje.«

Ozaveščanje mladih z ambasadorji iz filma

Za otroke in mlade so tako v okviru kampanje Odklikni med drugim pripravili tudi priročne brošure, plakate, interaktivno spletno mesto Odklikni-enakostspolov.si, ozaveščajo in izobražujejo tudi preko družbenih omrežij. Lansirali so tudi mobilno aplikacijo Odklikni, ki deluje na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android in si jo lahko vsakdo brezplačno prenese preko trgovine Google Play. Namenjena je predvsem mladim, ki jih z zanimivimi članki, posnetki ter kvizi ozavešča o spletnem nasilju in nadlegovanju, spletni etiki in bontonu, ukrepih za večjo varnost in zasebnost na spletu ter korakih za ravnanje v primeru spletnega nasilja in zlorab.

O problematiki spletnega nasilja ozaveščajo tudi s TV spoti, v katerih nastopajo osrednji liki filma Gajin svet, igralke in igralci pa so hkrati ambasadorke/ambasadorji projekta Odklikni. Ob tem pozivajo mlade, da kritično premislijo o vsebinah in osebah, ki jih srečujejo na spletu. »Na lastni koži sem doživela, kako je, ko ti neznanci prevzamejo profil na družbenih omrežjih. O temi spletnega nasilja in sploh vseh nevarnostih, na katere lahko naletimo na spletu, moramo spregovoriti naglas. Poskušajmo jih preprečiti, če pa se zgodi, je dobro vedeti, kje lahko najdemo rešitev. Zato je film Gajin svet še kako aktualen, saj na ustrezen način vplete v zgodbo primer ene izmed spletnih zlorab in tudi pokaže, da o zlorabi ne smemo molčati,« je svoj pogled pojasnila ena od ambasadork kampanje Ajda Smrekar, igralka, ki v novem mladinsko-družinskem filmu Gajin svet igra vlogo učiteljice saksofona. Pri ozaveščanju o pasteh spleta sodelujejo tudi predstavnice in predstavniki stroke, ki delajo na tem področju in pri svojem delu obravnavajo spletno nasilje in nadlegovanje.

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,110 seconds.