Sprejem 56 najuspešnejših osnovnošolcev in učencev Glasbene šole Celje


sprejem-najboljsih-osnovnosolcev

Danes je v Narodnem domu Celje potekal sprejem 56 najuspešnejših učencev iz vseh enajstih celjskih osnovnih šol in Glasbene šole Celje.

To so mladi, ki so na področju znanja, kulturnega poustvarjanja, raziskovalnih dejavnosti in športa dosegli izjemne uspehe.

Ob tej priložnosti so prejeli priznanja in spominsko knjigo “Čebela v katedrali in še 99 zanimivih primerjav iz sveta znanosti”, katere avtor je Joel Levy.

Program sprejema najuspešnejših osnovnošolcev vsako leto pripravi druga osnovna šola. Letos je bila to OŠ Frana Roša.

Osnovnošolke in osnovnošolci, ki so s svojimi odličnimi uspehi sebi in drugim dokazali, da so najuspešnejši v generaciji, predstavljajo ponos Celja. Na današnji prireditvi jih je zato nagovoril tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki jim je najprej čestital, da so z vztrajnostjo, učenjem in veliko željo po napredovanju dosegli svoje cilje.

“Verjamem, da vam  marsikdaj ni bilo lahko, vendar ste vztrajali in dokazali, da kljub svoji mladosti poznate pot, ki vodi k odličnosti. Verjetno ste že slišali, da si ljudje meje lastnega uspeha tako kot tudi cilje postavljamo sami in da nas, če smo zelo neizprosni do sebe, skozi življenje vodi prirejen olimpijski moto: višje, hitreje, močneje. Pri tem pa se lahko vsakemu od nas zgodi, da breme, ki smo si ga naložili, postane pretežko. Prejšnji teden sem tukaj gostil dijake in učitelje iz petih tujih držav, ki jih je v okviru evropskega strateškega projekta Will To MotivatE(U) gostila Gimnazija Celje Center. Namen projekta je spodbuditi dijake in učitelje k še bolj uspešnemu delu, hkrati pa jih obvarovati pred vedno večjim problemom izgorelosti. Pretreslo me je, ko sem slišal, da se s to zdravstveno težavo sooča vedno več mladih ljudi, za katere bi človek glede na njihovo mladost in vzdržljivost pričakoval, da tega problema ne poznajo. Vendar temu očitno ni tako”, je dejal župan in najboljšim osnovnošolkam ter osnovnošolcem položil na srce, naj si kljub napornemu šolskemu urniku vzamejo čas zase, za dobro knjigo, šport, rekreacijo, prijatelje in za vse tiste lepe stvari, ki bogatijo življenje in ob katerih se bodo sprostili in nabrali novih moči. V življenju je namreč poleg vsega ostalega najbolj pomembno, da znamo najti pravo mero vsega.

“Odrasli se dobro zavedamo, kako pomembno je osnovnošolsko izobraževanje pri vzgoji otrok in da se morajo dobri učitelji vedno znati vživeti v vlogo učenca. Samo na tak način vas bodo razumeli in zaznali, kakšne so vaše želje in kakšne so morda tudi vaše stiske, ki jih skrivate globoko v sebi. Res je, da je znanje gonilo razvoja in družbenega napredka. Res je tudi, da znanje ustvarja pogoje za izgradnjo sodobne, inovativne družbe, ki od vas mladih zahteva vedno nova znanja in širši, multidisciplinaren pogled na svet. Kljub temu pa brez topline, brez iskrenih medčloveških odnosov in prijaznega nasmeha tudi v šolskem sistemu ne gre. Verjamem, da ste takšne učitelje imeli ob sebi tudi vi in da ste tudi zaradi njih dosegli takšne uspehe. Zelo pomembno je tudi, da so vas pripravljali na samostojno življenje…”, je poudaril župan in jim zaželel, da bi lepo preživeli zaslužene počitnice in septembra na izbranih srednjih šolah z optimizmom stopali svoji prihodnosti nasproti.

M.G., Foto: Gregor Katič