Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Lava (foto)

24. 11. 2020 09:00

V času izobraževanja na daljavo v Osnovni šoli Lava iščejo različne načine in pristope, da bi čimbolj normalno izvajali aktivnosti, ki jih sicer počnejo v šoli, zdaj pa iščejo alternativne možnosti. Niso primerljive z bivanjem v šoli, a učencem kljub temu ponujajo možnost, da niso oropani lepih trenutkov in občutkov.

Tako jih na OŠ Lava tudi čas izobraževanja na daljavo ni odvrnil od vsakoletnega tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga vsako leto pripravijo zelo slavnostno v šoli in ga vedno obogatijo s kulturnim programom, a so tokrat ugotovili, da so se otroci tudi doma izjemno izkazali pri pripravi zajtrka zase in za družino, tam, kjer so bili vsi doma.

Tretji petek v novembru so na OŠ Lava na daljavo z vsemi učenci šole obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba je bila sicer zaradi epidemije covid-19 letos drugačna, a prav zaradi tega bo zagotovo otrokom ostala v posebnem spominu.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ni izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč je bila pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

“Z velikim zadovoljstvom smo ugotovili, da so pretekla leta, ko smo v šoli organizirali Tradicionalni slovenski zajtrk in s tem poudarjali pomen zdravega zajtrka, pomen domače kakovostno pridelane hrane, pustila v otrocih pozitivno sled. Odlično so se izkazali v petek zjutraj, ko smo otroke po vseh oddelkih ob 7.30 povabili na skupni zajtrk – čeprav preko video-povezave. Z velikim občutkom za kulturno zaužitje zajtrka, so si otroci sami ali pa skupaj s starši, pripravili krasne pogrinjke in se pred pričetkom pouka v miru naužili dobre in sveže energije.

Izkazalo se je pomembno spoznanje, da dolgoletna prizadevanja na nekem področju obrodijo dober »sad«, Tradicionalni slovenski zajtrk nam zagotovo dobro uspeva in daje odlične rezultate. O tem so nekaj vtisov napisali tudi naši učenci,” je povedala ravnateljica Marijana Kolenko.

Spodaj si preberite vtise učencev, ki jih je zbrala učiteljica 4. razreda Nataša Anderlič:

“V petek smo v šoli imeli preko ZOOM-a na daljavo tradicionalni slovenski zajtrk. Z mamico sva na pladenj pripravila domač kruh, maslo, med, mleko in slovensko jabolko. Pogrinjek sem odnesel pred računalnik, kjer smo se dobili z učiteljico in sošolci. Malo smo se pogovorili, nato pa smo si ob zajtrku ogledali krajše filme o tradicionalnem zajtrku. Ta dan mi je bil zajtrk zelo všeč, namazal sem si dva kosa kruha in vse pojedel. Tudi moja družina je ta dan zajtrkovala tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga pripravili skupaj, jedel pa sem jaz s sošolci ob računalniku, ostali domači pa skupaj v kuhinji. Letos je bil ta dan nekaj posebnega, zdelo se mi je zelo svečano in mi bo gotovo ostal v spominu.” (Svit Kundih , 4.b)

“Zajtrk je zelo pomemben obrok, saj nas napolni z energijo, ki jo potrebujemo skozi cel dan. Vsako leto imamo na šoli skupaj tradicionalni slovenski zajtrk. Letos pa smo z našo učiteljico Natašo zajtrkovali pred ekrani. Zjutraj sem z navdušenjem pripravljala pogrinjek in zajtrk. Mama mi je pri tem pomagala. Pri zajtrku je naša učiteljica Nataša poskrbela za sproščeno vzdušje. Bilo mi je lepo in bila sem vesela, da zajtrkujem skupaj z našo učiteljico Natašo ter sošolkami in sošolci, pa čeprav pred ekrani. Zamisel o skupnem zajtrku je bila odlična in super opravljena.” (Amaya Kragolnik, 4.b)

“Z mislijo na dober zajtrk sem se v četrtek zvečer odpravila spat. Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu, zato si ga vsak dan z veseljem pripravim. V petek zjutraj sem začela s pripravo slovenskega tradicionalnega zajtrka. Za tradicionalni slovenski zajtrk sem si pripravila: med, maslo, kruh, mleko in jabolko. Te sestavine so zelo zdrave, pomembno je, da so pridelane v Sloveniji. Jaz imam najrajši med, ki ga pridelajo kranjske čebele. Za zajtrk si je potrebno vzeti čas,  pripraviti mizo in v miru pojesti. Naša OŠ Lava je organizirala skupni zajtrk posameznega razreda preko video konference, zato sem si zajtrk pripravila na pisalni mizi. Bilo je zanimivo, saj starši po navadi ne pustijo jesti za računalnikom.” (Ula Pungaršek Steiner,4.b)

“Redko kdaj si privoščim maslo in med na domačem kruhu. Včerajšnji zajtrk me je ponovno spomnil na to, kako rad imam maslo in med za zajtrk. Tudi jabolko se odlično poda k takšnemu zajtrku. Vesel sem, da imamo v moji deželi dovolj tako odlične hrane. Včerajšnji zajtrk mi je bil zelo všeč.” (Jan Navotnik, 4.b)

“Na kruh namažem maslo in med, poplaknem z mlekom in se priklopim na ZOOM. Na drugi strani  se prikazujejo radovedni obrazi mojih sošolcev v pričakovanju, kakšen zajtrk smo si pripravili. Skupaj ugotovimo, da je zajtrk z medom SUPER sladek in zdrav začetek dneva. Pogovarjamo se o tem, kako pomembno je jesti hrano lokalnega izvora, ker je bolj kakovostna, sveža in hranilna. Še posebej pomembno je to sedaj, ko je okoli nas polno virusov in tale corona virus je lahko zato tudi priložnost, da se bolj zavemo. Ugriznem v sočno babičino jabolko, ki res ni najlepša na pogled in si rečem, kako srečna sem, da hodim v šolo, kjer nam vsak dan nudijo zdravo in lokalno hrano. To bi morala biti osnovna pravica vseh otrok na tem svetu. Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk mi je bil zelo doživet in drugačen, zato mi bo ostal v lepem spominu.” (Manca Horvat, 4.b)

Nekaterim učencem pa je ta dan vzbudil tudi pesniška čustva. Tako sta nastali dve zanimivi pesmici, ki ju lahko preberete spodaj:

Slovenska tradicija
je zajtrk zdrav,
po njem je dobra kondicija,
da ga še danes jemo, je prav.

Maslo, mleko, med,
poleg še jabolko lokalno,
je zelo slastna jed,
da jo jemo, je zelo pohvalno.

Danes smo se učenci zbrali
z učiteljico pred ekrani,
zdrav zajtrk skupaj smo zajtrkovali,
govorila nam je o zdravi hrani.
(Amaya Kragolnik, 4. b)

Tradicionalni zajtrk

Mi otroci radi na zajtrk gremo,
ga pripravimo in pojemo.

Kruh, maslo, med in mleko,
tradicionalni zajtrk je na spletu.

Da zjutraj vstane lahko vsak,
to je zajtrkov zaklad.

Napolni nas z energijo,
da do malice zdržimo.
(Kaja Rožanc, 4.b)

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 9,604 seconds.