Vpis v celjske srednje šole: Kateri programi imajo največ in kateri najmanj prijavljenih


npz_mainMesec maj je za devetošolce zelo pomemben, saj trenutno poteka NPZ (Nacionalno preverjanje znanja). Prejšnji teden so pisali izpit iz slovenščine oz. italijanščine ali madžarščine, včeraj pa iz matematike. V sredo jih čaka tretji predmet, ki je lahko Tehnika in tehnologija, Tuji jezik, Domovinska in državljanska kultura in etika ali Kemija.

Letos se v celjske srednje šole vpisuje 1.825 osnovnošolcev, kar je 29 več kot lani. Naša ekipa je preverila stanje prijav na današnji dan. Zanimalo nas je, kam so se bodoči celjski dijaki največ in kam najmanj vpisovali.

KJE LAHKO PRIČAKUJEMO OMEJITVE?

Več kot 100 prijav je prišlo na tri srednje šole. Največ, kar 171 (31 več od razpisanih mest), se jih je vpisalo na I. gimnazijo v Celju, 127 na program Zdravstvena nega na Srednji zdravstveni šoli Celje in 122 (10 več od razpisanih mest) pa na Gimnazijo Celje – Center.

Na I. gimnaziji imajo programi Splošna, Športna in Klasična gimnazija vpisanih več učencev, kot je prostih mest, enako velja za vse programe na Gimnaziji Celje – Center. Gimnazija Lava (Šolski center Celje) pa ima za program Gimnazija 4 prijave več in za program Tehniška Gimnazija 2 prijavi več od prostih mest.

Na Šolskem centru Celje je poleg gimnazijskih programov število prijav preseglo število razpisanih mest še na 11 programih:

program število razpisanih mest število prijavljenih
Gradbeni tehnik 28 29
Elektrikar 26 32
Tehnik računalništva 56 57
Logistični tehnik 28 30
Preoblikovalec tekstilij 16 20
Inštalater strojnih inštalacij 26 28
Medijski tehnik 56 65
Mehatronik operater 26 32
Pomoč v tehnoloških procesih 16 19
Strojni tehnik 56 62
Tehnik mehatronike 28 35

Nekaj več zanimanja je za program Kozmetični tehnik na Srednji zdravstveni šoli Celje, kamor se je vpisalo 63 osnovnošolcev, razpisanih mest pa je 56.

graf-celjeKJE JE MANJ IN NAJMANJ VPISANIH?

Najmanjše število vpisanih, zgolj 5, je na programu tesar, sledijo mu programa hortikulturni tehnik in umetniška gimnazija – glasbena smer (interdis.), kamor se je prijavilo 7 osnovnošolcev, ter programa vrtnar in pomočnik pri tehnologiji gradnje z 8 prijavami.

Na Ekonomski šoli Celje, Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje in Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje je bilo za vse programe vpisanih manj kot pa je razpisanih mest, zato lahko pričakujemo, da tukaj ne bo omejitev.

OBJAVA URADNIH OMEJITEV

Uradne omejitve na srednjih šolah bodo znane zadnjega maja, 29. maja pa bodo učenci seznanjeni s svojim uspehom na NPZ-jih. Vabljeni tudi k branju prispevka o letošnjih informativnih dnevih, kjer smo v video intervjujih povprašali osnovnošolce o njihovih željah in njihove starše o mnenju.

Spremljajte naš spletni časopis, saj bomo pisali tudi o uradnih omejitvah in hkrati preverili trend prostih delovnih mest v Celju in okolici.

T. Ž.

magnifico-celje-polsi-klik