Znameniti kiosk K-67 Izletnika Celje se vrača v center mesta!


Znana ikona mesta Celje, nekdanji izletnikov kiosk K-67, ponovno stoji. Obnovili so ga dijaki Šolskega centra Celje. Slavnostna otvoritev bo naslednjo soboto na Krekovem trgu, kamor ga bodo najprej postavili.

Dijaki Šolskega centra Celje, programa avtokaroserist na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko, so pod mentorstvom g. Gerharda Kladnika pridno sodelovali pri obnovi Izletnikovega kioska, ki bo kmalu ponovno zaživel na celjskih ulicah. Pri njihovem delu je dijake obiskal tudi sam avtor kioska, arhitekt Saša J. Mächtig.

Zgodba kioska K-67 sega nazaj v čas, ko je bil ta namenjen prodaji avtobusnih kart pred Izletnikom v Celju. Ta kiosk, ki je del kulturne dediščine mesta, je bil skozi leta večkrat na robu zavrženja. Od podjetja ga je kupila Ljubljančanka, po mami Celjanka, ki ga je kasneje Mestni občini podarila, z namenom, da se kiosk uporabi v javne namene, v javno dobro in je s tem na voljo vsem.

Dijakom, ki so se potrudili z obnovo, smo povprašali, zakaj so se je lotili. Povedali so nam, da se je vse začelo s ponudbo Mestne občine Celje, da ga obnovijo, njihova šola pa je pristala na sodelovanje. Njihova želja je bila, da se ta kiosk obnovi v mestu, kjer pripada. Za dijake je takšen projekt izjemno koristen, saj omogoča praktično učenje in reševanje realnih izzivov.

”Kiosk smo na šolo prejeli v slabem stanju – razstavljen, razmočen in deloma razpadel. Obnova je zahtevala temeljito pripravo in načrtovanje, saj je bilo treba uporabiti originalne materiale.” so opisali njegovo realno stanje.

Dodali so, da je bilo veliko dela z iskanjem in naročanjem teh materialov ter ročnega dela. V sodelovanju s Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko računalništvo so poskrbeli za elektriko, ogrevanje in internetno povezavo.  ”Kiosk smo ne le restavrirali, ampak tudi posodobili, da ustreza današnjim potrebam. Z dodatkom dveh sten iz pleksi stekla je vizualna podoba kioska zdaj sodobna in primerljiva s kioski v večjih svetovnih mestih’‘ so nam še zaupali.

Dijaki pri obnovljenem kiosku K-67
Dijaki pri obnovljenem kiosku (Foto: Lucija Ovtar Šolinc)

Dejali so še, da je bila obnova kioska K-67 kompleksna in polna nepričakovanih situacij. Sodelovanje s podjetji, ki so že izvajala obnovo, je bilo ključno za uspešno izvedbo projekta. Pravijo pa tudi, da so izjemno ponosni na doseženo delo in da verjamejo, da je kiosk vreden večkrat toliko, kot je bilo vloženega v njegovo obnovo.

Kiosk bo 10. aprila predan nazaj MOC-u, uradna otvoritev pa bo 13. aprila letos. Kiosk bo deloval kot živahno stičišče med prebivalci in različnimi organizacijami v mestu. Potoval bo po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, odvisno od trenutnih potreb na posamezni lokaciji.