Znana zmagovalna pesem za malo Veroniko 2019

07. 05. 2019 13:56

Organizator natečaja je razglasil zmagovalko male Veronike 2019. Zmagovalno pesem »zaznamuje prepletenost intime z delno ironično prezentacijo,« je zapisano v utemeljitvi strokovne žirije za pesem.

Med petimi pesmimi, ki jih je nominirala strokovna žirija, je največ spletnih glasov občinstva prejela pesem Resnica ali izziv, avtorice Mie Valenčič iz Gimnazije Ilirska Bistrica, in tako postala zmagovalna pesem male Veronike 2019. Valenčičeva je ustvarjala pod mentorstvom profesorice Mateje Rebec Hreščak.

Zmagovalna pesem je prejela 305 glasov, drugouvrščena pa 55.

Na natečaju je sodelovalo 37 pesmi različnih slovenskih srednjih šol, ki so skupno prejele 3.675 pravilno oddanih spletnih glasov.

Letos je četrtič zapored potekal pesniški natečaj za srednješolce mala Veronika. Na natečaj za malo Veroniko 2019 je prispelo 37 pesmi slovenskih srednjih šol. Največ sodelujočih šol prihaja iz Osrednjeslovenske in Savinjske regije, iz vsake po osem šol. Sledita Podravska in Pomurska regija, iz vsake sodelujejo štiri šole, po tri šole sodelujejo iz Gorenjske, Jugovzhodne, Primorsko-notranjske in Obalno-kraške regije. Ena sodelujoča šola prihaja iz Goriške regije.

Med vsemi prispelimi pesmimi je strokovna žirija v sestavi dr. Zoran Pevec (predsednik), Tonja Jelen (pesnica in profesorica slovenščine) in Aleš Jelenko (magister menedžmenta, pesnik, prozaist in esejist) izbrala pet nominiranih pesmi, neodvisno od odločitve žirije pa je na spletni strani www.veronikini-veceri.si med 29. 3. 2019 od 9. ure in 25. 4. 2019 do 15. ure potekalo spletno glasovanje, kjer je lahko vsak oddal svoj glas za izbrano pesem. Vsak je lahko svoj glas posamezni pesmi oddal enkrat, glasoval pa je lahko za več različnih pesmi. Pravilno oddanih je bilo skupno 3.675 spletnih glasov.

Žirija je izbrala naslednjih pet pesmi za malo Veroniko 2019:

  • Resnica ali izziv, Mia Valenčič, Gimnazija Ilirska Bistrica, ŠC Postojna,mentorica Mateja Rebec Hreščak, prof.
  • Rdeč kuli, Kaja Magovec, Gimnazija Kranj

  • Plesniva jagodna marmelada, Laura Papler Slana, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Lidija Brezavšček

  • Razumeti, Matija Petrovič, Gimnazija Bežigrad, mentorica Marjana Ivančič

  • Izreči, Tina Šajn, Gimnazija Vič, mentorica Marjetka Krapež

Končna zmagovalka je postala pesem Resnica ali izziv.

Kratka utemeljitev žirije

Žirija je, kot vedno, izbirala pesmi na temelju metode natančnega branja in recepcijsko-percepcijske književne taktike. Med mnogimi kvalitetnimi pesmimi je po njihovem mnenju izstopalo izbranih pet pesmi.

Pesem z naslovom Resnica ali izziv zaznamuje prepletenost intime z delno ironično prezentacijo, samodoživljanje Jaza skozi drugega, odločna oziroma tako rekoč retorična skepsa in delno razpoloženjska lirika, v kateri avtorica sopostavlja resnico in izziv v določeni situaciji – delno bolečem razhodu dekleta in fanta. Pojemanje črnila v kuliju je zanimiva in inovativna metafora za pojemanje življenjske moči v določenem trenutku v pesmi z naslovom Rdeč kuli, pesem s posebnim in sodobnim naslovom Plesniva jagodna marmelada ima nekoliko defetističen predznak, predstavlja pa življenjsko skepso in mračni spomin z vrsto nadrealističnih sintagem oziroma podob. Miselno je dobro izpeljana pesem z naslovom Razumeti, v kateri lirski subjekt razmišlja o tem, kako razumeti konce in začetke tubivanja, dogajanje znotraj časovne premice, ki zaznamuje minljivost, časovno pa je tudi filozofsko vprašanje o prednamskosti. Pesem z naslovom Izreči je presežna v tako rekoč vseh pesniških pogledih. Odlikuje jo sodobno besedišče, bivanjska tematika, premišljeno prepoznavanje sebstva, stopnjevanje zavedanja sebe in občutljivosti do okolice, družbe, zunanjega in notranjega sveta. Znotraj tega pa ima pomembno mesto tudi beseda, ki temeljno zaznamuje človeka in človeštvo – (Dr. Zoran Pevec, predsednik strokovne žirije).

Zmagovalka male Veronike 2019 prejme denarno nagrado v vrednosti 400 € bruto s plaketo, monografijo Portreti sodobne slovenske literature (1991 – 2016) in vabilo na predstavitev zmagovalne pesmi na podelitvi Veronikine nagrade. Nagrada za malo Veroniko bo podeljena na Večeru poezije s podelitvijo Veronikine nagrade, male Veronike in zlatnika poezije 2019, ki bo zadnji torek v avgustu, to je 27. avgust 2019 na Starem gradu Celje oziroma v primeru slabega vremena v Narodnem domu Celje.
Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,877 seconds.