Celjski rokometaši končno dobili trenerja. In to ne kogarkoli


Po slabši sezoni in marčevskem odstopu trenerja Alema Toskića je Rokometni klub Celje Pivovarna Laško dolgo bil brez članskega prvega moža stroke. Zdaj se bo to vendarle spremenilo, saj so po dolgem iskanju, tudi preko spletnega omrežja LinkedIn, vendarle našli ustreznega kandidata.

Iz kluba sporočajo, da bo člansko ekipo RK Celje Pivovarna Laško prevzel  portugalski strokovnjak Paulo Pereira, ki bo podpisal pogodbo za 2 leti.

Pereira že osem let vodi reprezentanco Portugaske, s katero se je prvič v zgodovini te države uvrstil tudi na olimpijske igre, in sicer v Tokiu 2020..

Celjski rokometni klub je po dolgem iskanju očitno našel primernega kandidata, da zasedbo iz knežjega mesta dvigne nazaj na stara pota slave. Prihodnji dve sezoni bo namreč klop nekdanjih evropskih prvakov zasedal Paulo Pereira, selektor portugalske reprezentance. Z njo je dosegal za to državo lepe uspehe tudi na svetovnem in evropskem prvenstvu.

»Delo v Celju je za vsakega trenerja vir ponosa in tudi jaz nisem izjema. Vem, da bom delal v rokometni deželi, z inteligentnimi in pozornimi ljudmi, v zgodovinsko pomembnem klubu v Evropi, ki ima sposobnost ustvarjati rokometaše izjemne kakovosti,« je ob prihodu v Celje dejal Portugalec. Kot poudarja, ve, da si vodstvo kluba želi vrniti klub tja, kjer je bil v preteklosti. Po njegovih besedah bo to dolga pot, ki bo zahtevala sledenje že vzpostavljenim smernicam in strategiji, katere del bo, kot pravi z velikim ponosom in občutkom odgovornosti. »To bo mlada ekipa z veliko ambicijami, ki ji bomo morali pomagati rasti. Računamo na vse brez izjeme, še posebej na navijače, da dosežemo naše cilje,« je še dejal.

Da je izbor trenerja v skladu s klubsko strategijo in da bo prinesel napredek na večih področjih, je angažma Pereire komentiral predsednik RK Celje Pivovarna Laško, Gregor Planteu.

»Prešli smo v tretjo fazo, fazo rasti, razvoja in napredka. Na podlagi tega je bilo pri izboru trenerja prvo vodilo, da najdemo prvokategornika, z dokazanimi mednarodnimi izkušnjami in bogatim življenjepisom, ki bo delal z našimi mladimi fanti in uspešno gradil dolgoročno zgodbo,« je dodal. 

Po predsednikovem mnenju bo ključno za doseganje dolgoročnih ciljev konstruktivno delovanje skozi vertikalo vseh selekciji s ciljem, da se v člansko ekipo vključuje čim več doma vzgojenih igralcev, ter da bo večji del ekipe ostal skupaj več let, da se vzpostavi uigranost in timski duh.

Portugalca v Celju čaka težko delo klub povrniti na pota stare slave, saj so letos izgubili tudi primat v državnem prvenstvu, v katerem so bili šele tretji. Obenem sta klub pred dnevi zapustila najbolj znana produkta znamenite celjske rokometne akademije Mitja Janc in Tim Cokan, ki so ju prodali v  Wislo Plock. Kot smo poročali danes, pa bo na Madžarskem kariero nadaljeval prvi vratar in občani reprezentant Rok Zaponšek.

Tako so svojega novega trenerja predstavili na spletni strani RK Celje Pivovarna Laško:

Kdo je PAULO JORGE DE MOURA PEREIRA?

Paulo Pereira je 59-letni rokometni trener, ki prihaja s Portugalske. Je poročen in oče dveh otrok, po izobrazbi učitelj športne vzgoje. Svojo trenersko pot je začel že leta 1982, ko je treniral mlajše selekcije. Prvo vlogo glavnega trenerja je prevzel leta 1996 v klubu CPN iz Porta.

Vseskozi se je izobraževal in nadgrajeval svoje znanje in tako leta 1999 prevzel mesto pomočnika trenerja v FC Porto, kjer je glavni trener postal leta 2003. Pot ga je leta 2006 zanesla v Španijo, kjer je dve sezoni preživel kot glavni trener ekipe CB Cangas. Med leti 2008 in 2015 se je preizkusil tudi v vlogi selektorja ženskih reprezentanc Angole in Tunizije, ob tem pa tudi vodil tamkajšnja kluba. Pot ga je nazaj v Evropo zanesla leta 2016, ko je postal selektor reprezentance Portugalske, ki jo uspešno vodi še danes.

Dvojno vlogo trener/selektor je opravljal še med leti 2017 in 2019, ko je vodil ekipo CSM Bukarešta, s katero je v sezoni 2018/2019 osvojil EHF challenge cup, zadnjih 5 let pa se je povsem posvetil vodenju Portugalske.