Dobrodošli pripomočki za mačke

30. 07. 2022 18:00

Prav nič čudnega ni, da so mačke tako zelo priljubljene domače živali, saj zlahka popestrijo vsak dom. Seveda pa je tudi za tovrstna bitja potrebno dobro skrbeti, čeprav so po svoji naravi precej samostojne živali. Mačke so idealna izbira za ljudi, ki nimajo časa na pretek. Ne glede na to, pa torej vseeno potrebujejo nekaj osnovne oskrbe.

Če želite posvojiti ali kupiti mačko, se morate že na začetku zavedati, da ji boste morali ponuditi tudi nekaj zabave, krtačenja, prav tako nekoga, ki ji bo kot prijatelj. Svoji mački z upoštevanjem osnovnih zadev lahko hitro omogočite zdravo pa tudi srečno življenje. V prvi vrsti pa bi morala prav vsaka mačka imeti dovolj kakovostne hrane in sveže vode. Nadvse dobrodošli so tudi najrazličnejši pripomočki, na primer mačji praskalniki, ki omogočajo praskanje in brušenje mačjih krempljev. Pomembno vlogo v mačjem življenju ima tudi mačji WC.

Kakšna naj bo mačja hrana?

Tudi mačke potrebujejo popolno, uravnovešeno ter dovolj kakovostno hrano, ki vsebuje meso. Na sploh se mačja hrana deli v dve večji skupini: suha mačja hrana (briketi) in mokra mačja hrana (konzerve). Pri hranjenju se upoštevajo navodila proizvajalca mačje hrane. Po kastraciji oziroma po sterilizaciji mačke potrebujejo precej manjšim vnos energije. Priporoča se torej, da se tedaj vnos količine hrane nekoliko zmanjša.

Posodo s hrano je najbolje postaviti tja, kjer se bo žival počutila varno. Pomembno je tudi to, da je skleda za hrano stran od stranišča pa tudi od skledic za vodo. Če mačko posvojite, jo morate hraniti s hrano, ki jo je od prej navajena. Pozanimati se je torej potrebno, s čim je bila hranjena ter ob katerih urah. Kadar želite vrsto hrane spreminjati, je to potrebno storiti postopoma.

Seznam pomembnih izdelkov za mačke

Vsekakor so za mačko dobrodošli tudi številni pripomočki. V nadaljevanju izpostavljamo mačje praskalnike in stranišče za mačke.

Praskalnik za mačke

Praskalniki za mačke so precej več kot pa samo orodje za brušenje živalskih krempljev. Praskanje namreč ni povezano le z osebno nego, ampak tudi z označevanjem teritorija, z reguliranjem različnih čustev, s sproščanjem, ne nazadnje tudi z raztegovanjem vratnih mišic in hrbtenice. Mačjega praskanja torej ne smemo preprečevati, vendar ga je treba primerno preusmerjati tja, kjer se ga lahko opravlja po mili volji in brez povzročanja škode oziroma težav.

Na trgu so mačji praskalniki na voljo v več različicah oziroma oblikah. Izbirate lahko med praskalnimi podlogami in ploščami, praskalnimi stebri, praskalniki z nadstropji, duplinami oziroma mačjimi drevesi.

Mačja stranišča

Mački na sploh veljajo za izjemno čiste živali. Svojo potrebo opravljajo v stranišče za mačke. Kakšen tip mačjega WC bo žival uporabljala, pa je seveda predvsem odvisno od njenega lastnika.

Znana sta dva tipa mačjih stranišč. To sta:

  • odprto mačje stranišče,
  • zaprto mačje stranišče.

Oba tipa mačjega stranišča vključujeta prednosti in seveda tudi kakšno slabost. Največje prednosti odprtega mačjega stranišča so preprosto odstranjevanje grudic, preprosta uporaba tudi za mačje mladičke, preprosto čiščenje. Ena od ključnih slabosti pa je zagotovo razsipanje posipa.

Zaprti tip mačjega stranišča pa je dobra izbira, ker učinkovito zadržuje neprijetne vonjave, ponuja bolj estetski izgled in posip se ne stresa po prostoru. Slabosti pa sta, da je takšno mačje stranišče nekoliko bolj zahtevno za uporabo ter ponuja nekoliko težjo preglednost in odstranjevanje grudic.

naročnik objave: Sotakl d.o.o.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
135 queries in 0,730 seconds.