Predavanje na LU Celje: Mojstrstvo usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja

Ljudska univerza Celje je v okviru Tednov vseživljenjskega učenja gostila Uršo Zgojznik, okoljevarstvenico, aktivistko in političarko. Dogodek so izvedli v okviru mednarodnega projekta EWA – Opolnomočenje žensk v sodobni družbi, s katerim želijo ozaveščati mlade, še posebej dekleta in ženske, o pomembnosti dejavnega državljanstva.

Prav tako so želeli z različnimi izobraževalnimi vsebinami opolnomočiti ženske za politično udejstvovanje in kariero v politiki. Ena od aktivnosti je bilo predavanje, namenjeno osvetlitvi ene najpomembnejših tem današnjega časa – uspešnemu usklajevanju zasebnega in poklicnega življenja.

Utrinek s predavanja; vir foto: LU Celje

Kot temeljni izziv za ženske, ki si želijo biti (politično) aktivne, je predavateljica izpostavila dejstvo, da je (slovenska) družba še vedno precej patriarhalna in tradicionalna. Izjavo je podkrepila z raziskavo (ICSS, 2022), ki jo je izvedel Pedagoški inštitut, ki navaja: Zaskrbljujoče je, da se 40 odstotkov fantov in 12 odstotkov deklet strinja, da so moški »bolje usposobljeni za politične voditelje kot ženske«. Več kot 30 odstotkov fantov pa se strinja, da se »ženske ne bi smele ukvarjati s politiko«.

Predavateljica je podala tudi nekaj konkretnih nasvetov, kaj lahko naredi ženska, ki si želi najti ravnovesje med svojim poklicnim in zasebnim življenjem. Poudarila je:

  1.  Da je pomembno slediti sebi in najti svoj smisel življenja;
  2. Da je pomembno, da znaš postaviti meje sebi in drugim;
  3. Da zmoreš BRUTALNO postaviti meje;
  4. Da je pomembno, da si postaviš prioritete na vseh področjih življenja (osebno, delo, družine in skupnost);
  5. Da združiš obveznosti tudi z zabavo.

Predavateljica je navzoče spodbudila k razmisleku o lastnem prispevku, ki ga lahko dajo družbi kot takšni in pojasnila, da lahko le skupaj ustvarimo podporno okolje, kjer lahko uspevamo tako na osebnem kot tudi profesionalnem področju. Predavanje je zaključila z mislijo: „Na koncu vedno zmaga dobro. Če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec.”

Projekt EWA poteka v partnerstvu Filozofska fakulteta Univerza v Mariboru, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ljudska univerza Celje in Inštitut za politični menedžment ter ga sofinancira Evropska komisija – program CERV.