Svetovni dan mleka 2023: mleko kot vir zdravja in priložnost za ohranjanje okolja

Mlekarna Celeia se pridružuje številnim mlekarnam po vsem svetu, ki 1. junija obeležujejo svetovni dan mleka. Letošnji je posvečen pomenu mleka v prehrani in naporom za zmanjšanje okoljskega odtisa. Največja mlekarna v slovenski lasti v duhu sporočila letošnjega praznika prav v tem času zaključuje pomembni naložbi v lastno sončno elektrarno in nadgradnjo čistilne naprave. Nova mlečna kraljica Alina Zupanc pa na različnih dogodkih po vsej Sloveniji širi sporočilo o pomenu mleka in mlečnih izdelkov v uravnoteženi prehrani.

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je leta 2001 prvi junij izbrala za mednarodni dan mleka, da bi opozorila na pomen mleka kot hrane za celoten svet in priznala pomembno vlogo mlečnega sektorja. Vsako leto tako po vsem svetu potekajo različne promocijske aktivnosti, ki izpostavljajo prednosti mleka in mlečnih izdelkov, vključno s tem, da prav ti omogočajo preživetje milijarde ljudi na našem planetu.

Vinko But, direktor Mlekarne Celeia in Alina Zupanc, mlečna kraljica 2023; foto: Mlekarna Celeia

V ospredju letošnjega svetovnega dneva mleka so napori za zmanjševanje okoljskega odtisa mlečne industrije in pomen mleka v naši prehrani. »V Mlekarni Celeia se pridružujemo kolegom po vsem svetu, ki praznujejo mednarodni dan mleka. Toliko bolj ponosi smo, da naše naložbe sledijo strategiji Združenih narodov in da aktivno delamo na zmanjšanju okoljskega odtisa naše mlekarne,« izpostavlja direktor Mlekarne Celeia Vinko But. Ob tem dodaja, da prav v tem času zaključujejo pomembni trajnostni naložbi: »Na strehah naše mlekarne bo kmalu v popolnosti obratovala naša prva lastna sončna elektrarna. Proti koncu gredo tudi postopki za začetek delovanja nadgrajene čistilne naprave za odpadne vode,« še poudarja direktor But.

Drugo pomembno sporočilo letošnjega mednarodnega dneva mleka pa je hranljivost mleka, ki omogoča preživetje našega planeta. Čeprav vsem, zaradi zdravstvenih ali ekonomskih razlogov, ni dano uživati tega daru narave, so mnogi deležni njegovih pozitivnih lastnosti: »Mleko je osnova zdrave in uravnotežene prehrane, in to od začetkov našega življenja, pa vse do konca. V različnih oblikah mlečni izdelki pomagajo poganjati naš vsakdan in nam omogočajo, da smo učinkoviti pri čemerkoli, kar počnemo,« svoje misli strne letošnja Mlečna kraljica Zelene doline Slovenije Alina Zupanc. Med njene naloge, ki jih že opravlja po vsej Sloveniji, sodi prav promocija pomena mleka in mlečnih izdelkov v naši prehrani: »S ponosom poudarjam, da so mleko in mlečni izdelki iz naše mlekarne brez gensko spremenjenih organizmov, da nastajajo le iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, da so mnogi brez laktoze, umetnih barvil in sladil, z dodanimi funkcionalnimi lastnostmi, kot so naprimer vitamini. Torej, so vse tisto, kar potrebujemo v zdravi in uravnoteženi prehrani posameznika,« razlaga mlečna kraljica in zaključuje, da se tudi s takšnim pristopom do vsebine ponudbe izdelkov kaže odgovoren odnos mlekarne do okolja in generacij, ki prihajajo.