Poročilo Policijske uprave Celje: torek, 23. 4. 2024


Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje smo v zadnjih 24 urah prejeli 287 klicev občanov. 69 klicev je bilo interventnih, 2 nujna.

15 interventnih klicev je bilo s področja kriminalitete, eden s področja mejnih zadev in tujcev, 36 s področja prometne varnosti in 10 s področja javnega reda in miru.

Prometna varnost

Včeraj so policisti obravnavali 3 prometne nesreče z lažjimi poškodbami udeleženih in 15 prometnih nesreč z materialno škodo.

Šentjurski policisti so v večernih urah na območju Šentjurja obravnavali dva voznika, ki sta vozila krepko pod vplivom alkohola. Eden je imel promilo in pol alkohola v krvi, drugi pa dobri dve promili. Obema so prepovedali nadaljnjo vožnjo, zoper oba pa sledita obdolžilna predloga. Za omenjena prekrška je predvidena globa v višini 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

S PU Celje opozarjajo, da vožnja pod vplivom alkohola bistveno zmanjša sposobnosti varnega sodelovanja v cestnem prometu. Med drugim zmanjša vidno polje, vpliva na prepoznavanje barv, zaznavo oddaljenosti  med vozili, odzivni čas se skrajša, slabša je tudi koordinacija rok in nog. Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, običajno postanejo za volanom pogumnejši,  saj nimajo pravilnega uvida v svoje zmožnosti vožnje. Že pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri enem promilu  pa se verjetnost povzročitve prometne nesreče skoraj za osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Javni red in mir

Zaradi kršitev javnega reda in miru so policisti ukrepali petkrat.

Kriminaliteta

Pri delu v gozdu na območju Dravograda se je hudo poškodoval 27-letni moški. Nanj je padla večja veja, ki se je med žaganjem odlomila in ga stisnila ob deblo. Ker je do nesreče prišlo na težko dostopnem terenu, so poškodovanega s helikopterjem odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Tujo krivdo za nastanek nesreče so policisti izključili.

V Ložnici pri Celju so policisti obravnavali vlom v pomožni objekt ob vikend hišici. Storilec je ukradel električni puhalnik listja.