100 let Prostovoljnega gasilskega društva Trnovlje: ob akademiji in veselici tudi novo vozilo


Člani in podporniki Prostovoljnega gasilskega društva Trnovlje so konec prejšnjega tedna obeležili 100-letnico delovanja.

Del razstave ob stoletju trnoveljskih gasilcev; vir foto: PGD Trnovlje

Društvo trenutno združuje okrog 140 članov, ob jubileju pa so v dveh dneh izvedli najprej slavnostno akademijo, kakor tudi veselico na kateri so prevzeli novo moštveno vozilo GVM – 1. Tretjino sredstev so prispevali sami, tretjino Gasilska zveza Celje, eno pa Mestna občina Celje, ki jo je na prevzemu predstavljal podžupan Samo Seničar, akademije pa se je udeležil župan Matija Kovač.

Muzejska zbirka v Trnovljah; vir foto: PGDT

V društvenih prostorih je na ogled tudi razstava, ki predstavlja stoletje delovanja, razstavljena pa je tudi nekdanja oprema. Že v prvem letu delovanja se je takratni organizaciji pridružila godba na pihala, v uporabo pa so prejeli tudi prvo ročno brizgalno. Gasilski dom v Trnovljah stoji od leta 1925. Prvo motorno brizgalno so pridobili leta 1932. Prvo društveno vozilo so prejeli v uporabo leta 1951 po ponovnem zagonu društva po drugi svetovni vojni.

Utrinek z veselice v Trnovljah; vir foto: Dejan Vunjak

Trenutno premorejo tri gasilska vozila in se lahko pohvalijo s prenovljenim domom. Društvu predseduje Matjaž Gregorin, poveljnik pa je Tone Soršak. Slednji je v društvu aktiven že pol stoletja in je sedaj zelo hvaležen za visok nivo opreme in delovanje tako v društvu kot tudi v sorodnih organizacijah. Predsednik Gasilske zveze Celje, Sašo Farčnik, je društvu zaželel, da bo praznovalo tudi 200. in še katero obletnico. Društvu je ob jubileju izročil tudi zlato priznanje, priznanja pa so prejeli tudi številni zaslužni člani. Prav tako je PGD Trnovlje s strani Gasilske zveze Slovenije prejelo odlikovanje za posebne zasluge. Namestnik poveljnika PGD Trnovlje in podpredsednik Gasilske zveze Celje, Matjaž Šolar, je s strani GZS prejel plamenico druge stopnje.