106 let najstarejše Celjanke, ki še vedno obvlada ročne spretnosti

13. 08. 2018 12:53

Preživela je štiri države, svoj 106. rojstni dan pa praznuje v svoji peti, samostojni Sloveniji. Sestra Mara Vampelj, članica redovne skupnosti frančiškank Marijinih misijonark v župniji svete Cecilije v Celju še vedno ni za “staro šaro”, saj ji roke še vedno dobro tečejo, pa tudi um je še bister.

Za visoki jubilej ji je v imenu Mestne občine Celje voščila tudi podžupanja mag. Darja Turk.

Za Maro Vampelj in sestre, ki živijo z njo, je bil to že četrti dan praznovanja. Vsako leto ji pripravijo lepa presenečenja, obiščejo jo tudi številni sorodniki.

Sestra Mara zadnja leta ob rojstnem dnevu tradicionalno nazdravi tudi z županom ter predsednikom in predstavniki Krajevne skupnosti Pod gradom.

mara_vampelj_106_let_prticekV Celju živi šest let. Na začetku svoje poti je kot sestra delovala v Italiji, konec sedemdesetih let pa se je vrnila v Slovenijo in delovala v Cerkljah, Mariboru, Lescah in Ljubljani. Posvečala se je bolnikom in opravilom doma, predvsem v kuhinji in na vrtu.

Leta 1997 je obiskala Sveto deželo in šla pri svojih 85 letih na misijon v Bosno, kjer so sestre odprle skupnost z namenom, da bi vlivale pogum beguncem, ki so se vračali in jim pomagale pri izgradnji in obnovi domov po vojni.

Leta 2002 se je vrnila v Slovenijo in prišla v skupnost starejših sester v Lesce, ko je bila stara 99 let pa jo je čakala še ena preizkušnja – selitev v Celje. Sprva jo je zelo skrbelo, kako se bo navadila, vendar je danes vesela, ker je v Celju in se dobro počuti.

Sestra Mara je povedala, da je županu za osebni praznik izvezla prtiček, ki mu ga bo predala podžupanja. Na leto jih še vedno izveze okrog 20. Rada bere, pri sveti maši za svoj rojstni dan pa je brez težav prebrala berilo.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,888 seconds.