20 let, odkar celjska porodnišnica nosi naziv novorojenčkom prijazne


rp_porodnisnica-celje-300x225.jpgLetos mineva 20 let, odkar je celjska porodnišnica pridobila naziv »Novorojenčku prijazna porodnišnica«. V začetku julija 1998 so bili v knežjem mestu drugi med  porodnišnicami v Sloveniji, ki jim je ta naziv uspelo pridobiti.

Naziv »Novorojenčku prijazna porodnišnica« (NPP) zavezuje ustanovo, da pri svojem delu spoštuje in udejanja principe »10 korakov do uspešnega dojenja« in »Kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka «.

Pomen  principov »Novorojenčku prijazne porodnišnice« v praksi:

1.    Ustanova upošteva “Deset korakov do uspešnega dojenja”;

2.    Ustanova ne sprejema  zastonj vzorcev formule niti reklamnih gradiv od proizvajalcev ali trgovcev z nadomestki materinega mleka;

3.    Ustanova podpira optimalno hranjenje in oskrbo tudi tistih novorojencev, ki niso dojeni.

Splošni kriteriji za NPP so enaki za ustanove po vsem svetu. Kriterijev ni mogoče olajšati, spremeniti ali prilagoditi posameznim ustanovam ali državam. Za zunanje ocenjevanje pride v porodnišnico multidisciplinarna ocenjevalna komisija, ki izvede pogovore z materami in osebjem, opazuje delovanje ustanove in pregleda dokumentacijo. Postopek ocenjevanja lahko traja en ali dva dni (in noči), po potrebi dalj, odvisno, kako velika je porodnišnica.

Na Ginekološko-porodniškem oddelku celjske bolnišnice so se vseskozi zavedali pomena dojenja za novorojenčka in mater, zato odločitev za to pot ni bila težka. Da so zadostili vsem kriterijem, je bilo treba izvesti dodatno izobraževanje vseh zaposlenih na Ginekološko-porodniškem oddelku ter organizacija dela po principih »Novorojenčku prijazne porodnišnice«.

Priprave so bile natančne in skrbne. V proces so bili vključeni prav vsi zaposleni na oddelku. Tako so 4. julija 1998  že ob prvem ocenjevanju  pridobili naziv NPP.

Vsa naslednja leta so naziv  ohranjali z visokimi ocenami, skupno pa so v povprečju dosegali 96 % izpolnjevanje standardnih kriterijev. Postali so tudi referenčni center za učenje drugih zdravstvenih delavcev.