Barvitih 50 let Osnovne šole Glazija


Osnovna šola Glazija že 50 let skrbi za vzgojno-izobraževalno pot otrok s posebnimi potrebami. Ker se tako častitljivo obletnico delovanja spodobi častno obeležiti, so se na šoli odločili, da bodo prehojene korake petih desetletij strokovnega dela praznovali kar petkrat.

Od septembra do junija bo tako šolski koledar obogaten s petimi različnimi tematskimi prireditvami. “Dejavnosti in veselje ob njih bomo delili s starši, učitelji drugih osnovnih šol, z upokojenimi sodelavci in lokalno skupnostjo. Barvito leto je pred nami!” pravijo na šoli.

Prvega izmed petih dogodkov v sklopu praznovanja Barvitih 50 so na šoli že izpeljali. Bil je športno obarvan. Svoje moči in prizadevanja za spodbujanje enakih možnosti v športu sta združili OŠ Glazija in Celjski mladinski center. “Šport je na šoli zelo priljubljen šolski predmet naših učencev in na tem področju dosegajo mnogotera odličja,” poudarjajo na šoli in dodajajo, da je projekt Adaptive Sport Programs pod koordinatorjem MCC še korak naprej pri njihovem športnem udejstvovanju. Učencem je namreč ponudil nekatere povsem nove gibalne aktivnosti. Torkovo dopoldne je bilo tako prav v času Evropskega tedna športa zelo aktivno, živo in razgibano.

Vremenska slika je nato načrtovano športno dogajanje z zelenice šolskega parka, preselila znotraj šolskih prostorov. Telovadnica, galerija, oder, senzorna soba, jedilnica in dolgi hodniki so hipoma postali športno prizorišče. Velika mera iznajdljivosti in prilagodljivosti je bila potrebna za prostorsko preobrazbo, a morebitne ovire so ekipi izvajalcev ponudile vire dobrih rešitev. “Vse postaje so našle svojo mesto in bile opremljene s potrebnimi rekviziti. Lične smerne table so učence usmerjale od prve do petnajste športne postaje. Svoje spretnosti so preizkušali na napihljivem poligonu, v spretnostnem poligonu, mali šoli teka, napihljivem pikado nogometu, plesu, zumbi, senzorni poti, motoričnem parku, gimnastičnem poligonu, Tee ballu,…,” naštevajo na šoli in dodajajo, da so bile vse aktivnosti prilagojene specifičnim potrebam učencev, tudi individualizirane, zato dosegljive vsem.

“Tudi igrali smo se! Že skoraj pozabljene gibalne in rajalne igre so učencem približali prostovoljci Gimnazije Celje Center in MCC. Predstavnice Specialne olimpiade Slovenije so učence ob prikupnih plišastih sadno-zelenjavnih junakih nagovorile k zdravemu življenjskemu slogu. Zapisane pohvale in drobni nasveti na zdravstvenih kartončkih telesnih meritev so učencem na obraz risali zadovoljne nasmehe. Gibanje je res pot do dobrega počutja in zdravja!,” se na dogodek z zadovoljstvom ozirajo na šoli.

Športni dan tudi glasbeno obarvan

Velik športni dan je bil tudi glasbeno obarvan. Uvod v športno druženje se je odvrtel v pop ritmih. Množico zbranih je s svojo glasbo ogrela pevka Samatha Maya. Pozdravni nagovori organizatorjev pa so nato učence in številne starše, ki so se povabilu šole odzvali, pospremili v gibalno pester dan. Na vsakem koraku je bilo slišati in čutiti živahen utrip. Svoje navdušenje so učenci izkazovali z iskricami v očeh, smehom, vzkliki, besedami »fajn, super, kul«. “Odlično! Res dobro zamišljen in izpeljan športni dan! Zanimivo in zabavno je tudi za nas odrasle,” pa so zadovoljstvo nad dogodkom opisali očetje, mame, babice.

“Zares pomembno se je družiti, vključevati, veseliti. Samo skupaj nam je dobro, tako krepimo senzibilnost,” je poudarila direktorica Celjskega mladinskega centra (MCC) Sonja Majcen.

Darilo v obliki presenečenja je sledilo ob zaključku programa. S svojim obiskom so otroke počastili »veliki možje«, legende celjske košarke, Zmago Sagadin, Marjan Zalesnik, Bojan Jug Rudi Jerič, Jože Geršak, Sandi Sabolički, Tone Sagadin, Mile Čepin, Otmar Koštomaj, Uroš Pešec in Bori Zupančič. Prišli so obujat spomine na dolgoletne treninge in tekme, odigrane prav v športni dvorani na Glaziji, ki so jo njihove oči takrat videle kot največjo dvorano na svetu, kjer je košarka cvetela. V zgodovino telovadnice je zbrane nato popeljal dolgoletni ravnatelj takratne Srednje tehniške šole Celje in idejni mož za izgradnjo obstoječega športnega objekta Jože Geršak. “Kar ste vi dosegli, mi peljemo naprej. Telovadnica ves čas služi svojemu namenu. Novi časi nam ne jemljejo idej in načrtov,” je ob pohvali za odlično vzdrževano telovadnico povedala ravnateljica Nevenka Kus.

“27. september 2022 je bil barvit v več pogledih. Športna desetka je bila za čisto 10-ko! Zavedamo se, da nam je le s povezanostjo in sodelovanjem vseh (zaposlenih, učencev, staršev, izvajalcev, organizatorja) uspelo prvo v nizu petih zgodb jubilejne obletnice šole pobarvati s srčnimi barvami. Opremljeni z novo energijo in optimizmom stopamo naprej proti drugemu dogodku Barvitih 50, ki bo v prazničnem decembru,” so ob veselem pričakovanju naslednjega dogodka ob koncu še povedali na šoli.

V.J.