Brezplačno merjenje krvnega tlaka na Celjskem (17. in 18. maj 2012)


Danes, 17. maja, je svetovni dan hipertenzije ali previsokega krvnega tlaka. Do jutri si lahko zato v nekaterih zdravstvenih domovih in drugih ustanovah na Celjskem brezplačno izmerite krvni tlak, zdravstveni delavci pa vam bodo svetovali tudi o zdravem življenjskem slogu, so sporočili na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Krvni tlak ljudem sprva ne povzroča večjih težav, zato mnogi ne jemljejo zdravil in ne upoštevajo zdravnikovih navodil. Dokler ni že prepozno. Krvni tlak je previsok, kadar so izmerjene vrednosti višje od 140/90 milimetrov živega srebra (mm Hg).

Če redno merimo in uravnavamo svoj krvi tlak, močno zmanjšamo tveganja za možgansko in srčno kap, srčno popuščanje in kronične ledvične bolezni. Še več pa lahko naredimo, če živimo zdravo.

1. Jejte zdravo, predvsem veliko sadja, zelenjave in balastnih snovi ter manj maščob in kuhinjske soli.

2. Bodite telesno aktivni, vsaj pol ure večino dni v tednu.

3. In pazite na primerno telesno težo, svetuje prim. asist. Jana Govc Eržen.

In kje si lahko danes in jutri brezplačno izmerite krvni tlak?

Zdravstveni dom Celje, 17. 5. 2012, od 7.30 do 11. ure

Zdravstvena postaja Vojnik, 17. 5. 2012, od 8. do 10. ure

Zdravstveni dom Laško, 16. 5. 2012 od 8. do 12. ure

Celoten seznam lokacij in datumov merjenj je dostopen tukaj.

In še statistika: V okviru nacionalnega programa preventive srčno-žilnih bolezni so v letih od 2002 do 2006 izvedli preventivne preglede za ugotavljanje dejavnikov tveganja pri odraslih. Raziskava je pokazala, da je imelo visok krvni tlak kar 34 odstotkov Slovencev. Na Celjskem je bil ta odstotek še višji – visok krvni tlak je imelo 38 odstotkov ljudi.