Celjanka potrjena kot mednarodna direktorica svetovne Lions organizacije


Na letošnji mednarodni lions konvenciji, ki je bila med 21. in 25. junijem v avstralskem Melbournu, Avstralija, je bila Celjanka Lorena Hus potrjena kot mednarodna direktorica – članica upravnega odbora.

Vest so nam posredovali iz Lions kluba Celje Mozaik, saj Lorena izhaja iz njihovih vrst, v dopisovanju s članico Petro Zlatoper pa je razkrila nekaj zanimivosti o dogajanju, ki jih lahko preberete v nadaljevanju.

»Pred začetkom prve plenarne seje, na kateri smo se predstavili kandidati za mednarodne direktorje, sem ob navdušenju imela nekaj treme, saj se moraš v dveh minutah predstaviti pred več tisoč zbranimi lionsi. Z izjemno prijaznostjo organizatorjev in sodelujočih se strah izgubi. Povedala sem kratko in enostavno, da prihajam iz Slovenije, ki je majhna država s samo 2 milijonoma prebivalcev, a kar 1.500 lionsi v 60 klubih, da smo v družini vsi člani lions organizacije in lionizem živimo.«

Lorena Hus s soprogom Dušanom v družbi mednarodnega Lions predsednika Fabricia Oliviere s soprogo; foto: LKMC

Lions – LCI je največja svetovna prostovoljna organizacija, ki v 220 državah sveta, v 48.000 klubih združuje 1,4 milijona prostovoljcev. Glavna področja delovanja so: slepota, rak otrok, varovanje okolja, lakota, diabetes, pomoč mladim in pomoč ob naravnih nesrečah. Letos so lions po svetu v fundacijo LCIF, iz katere se črpajo sredstva ob naravnih nesrečah in večjih humanitarnih projektih, zbrali kar 7 milijard dolarjev.

Udeležba na letnem svetovnem lions srečanju – konvenciji je posebno doživetje: srečati na enem mestu dobromisleče ljudi iz celega sveta, doživeti to energijo dobrodelnosti, videti kako veliko in na kako različne načine po celem svetu poteka pomoč ob naravnih nesrečah, revščini, boleznih in varovanju okolja.

Delegacija slovenskih predstavnikov na konvenciji Lions International v Melbournu v Avstraliji; foto: LKMC

Na konvenciji se izvoli celotno vodstvo LCI in potrdijo guvernerji (predsedniki) vseh distriktov. Za slovenski distrikt 129 je bil potrjen lion Vladimir Bahč iz Lions kluba Novo mesto.

Letos je bilo varovanju okolja posvečeno eno od treh največji dogodkov, na katerem je sodelovala tudi vnukinja raziskovalca Jacques Cousteau in astronavt C. Hadfield, ki je kar 6 mesecev preživel v vesolju. Predstavljena je bila tudi izjemna akcija »sajenja« koral na Filipinih, s katero so preprečili, da bi korale na tem območju v celoti izginile.

Posebno priznanje je prejel Lion iz Nepala, ki je v 20-milionskem Nepalu v enem letu ustanovil kar 100 lions klubov.

»Zame, za moj klub Celje Mozaik in za slovenski lionizem je izvolitev v mednarodni upravni odbor velika čast in priznanje. Čakata me dve leti prostovoljnega trdega dela, a verjamem, da bom z izkušnjami, znanjem in s pomočjo svojega kluba in distrikta, delo dobro opravila in si prizadevala glas o slovenskem lionizmu prenesti tudi v svet.«