Celje obiskali madžarska veleposlanica in profesorji iz Dubrovnika


Na obisku v Celju so se danes mudili veleposlanica Madžarseke Nj. Eksc. Edit Szilágyine Bátorfi župan in profesorji z Gimnazije Dubrovnik.

Današnje obiskovalce so v mestni hiši sprejeli župan, podžupanja in podžupan Mestne občine Celje.

Veleposlanico Madžarske Nj. Eksc. Edit Szilágyine Bátorfi, ki po petih letih zaključuje delo v Sloveniji, je Celje prvič obiskala leta 2018 in bila že takrat navdušena nad mestom, predvsem nad prezentacijo celjske zgodovine. Ob tokratnem obisku pa je obiskala razstavišče Celeia – Mesto pod mestom in Stari grad Celje. Obisk je izkoristila tudi za pogovor s predstavniki Celjskega sejma, saj bo Madžarska letos partnerica na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

img_6709m

Že dopoldne pa so v mestni hiši na obisk sprejeli profesorje z Gimnazije Dubrovnik, ki jih te dni gosti Gimnazija Lava. Gimnaziji sta začeli sodelovati leta 2017. Že leta 2018 je sedem učiteljev Gimnazije Lava gimnazije odšlo na enotedenski job shadowing na Gimnazijo Dubrovnik s poudarkom na naravni in kulturni dediščini, v letu 2019 pa so realizirali tudi izmenjavo 20 dijakov (3 profesorji in 20 dijakov je v januarju gostovalo v Celju, kjer so bili nastanjeni pri svojih vrstnikih, naši dijaki pa so v začetku septembra vrnili obisk v Dubrovniku). Tokrat delo profesorjev Gimnazije Lava opazujejo kolegi iz Dubrovnika. Ogledali so si Celje in bližnjo okolico, odšli pa so tudi na Bled in Bohinj. Dijaške izmenjave bodo izvajali tudi v prihodnje, vsako leto, glavna tema pa bo bogata kulturna in naravna dediščina obeh dežel. V prihodnje si želijo povezati še širše.

img_6696m