Enotedenske vojaške vaje na območju Celja

30. 05. 2018 08:03

Med 3. in 9. junijem bo v Sloveniji sedmo leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2018, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje. V tem času bodo zračni prostor nad Celjem preletavala letala, glavne aktivnosti v Mestni občini Celje se bodo izvajale na območju vojaškega skladišča Bežigrad.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji bodo sodelovale oborožene sile iz 21 evropskih držav ter Kanade in Združenih držav Amerike. Slovenski in celjski zračni prostor bodo preletavali helikopterji, letala slovenskih oboroženih sil Pilatus PC-9 ter tudi letala ameriških oboroženih sil F-16.

V Mestni občini Celje se bodo glavne aktivnosti dogajale na območju vojaškega skladišča Bežigrad. Vojaške dejavnosti se bodo v manjši meri izvajale tudi kot premiki vojaških vozil z vojaki po mestu in obrobju. Na tem območju načrtujejo delovanje in premike do 5 terenskih in osebnih vozil s 15 vojaki. Na lokaciji skladišča Bežigrad je predvidena uporaba maneverskega streliva ter efektov poka in dima, ki pa za okolje ne bodo preveč moteči.

V času od 3. do 9. junija bodo zračni prostor nad Celjem preletavala letala, ki pa se bodo v glavnem zadrževala v višjem zračnem prostoru. Povečane letalske aktivnosti bodo izvajali do trikrat na dan, in sicer od 9.00 do 12.00, od 13.30 do 17.00 in od 17.30 do 21.00.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
140 queries in 0,771 seconds.