Greva na ZIP?

22. 01. 2019 17:54

Ne, ne gre za zipline, adrenalinsko spuščanje po jekleni žici, čeprav je prisotnega veliko pozitivnega adrenalina in jeklenih živcev, kadar tečajniki kljub nočni izmeni utrujeni in nenaspani pridejo na ZIP – na program Začetne integracije priseljencev.

Na Ljudski univerzi Celje smo v okviru projekta Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2018-2022 uspešno poučevali še eno izmed mnogih skupin tujcev, ki živijo in delajo v Sloveniji. K nam so zavzeto prišli kar 36-krat in se naučili veliko novega, svoje osnovno znanje pa bodo dokončno pokazali na izpitu, ki je organiziran štirikrat na leto.

V skupini so se v treh mesecih stkala nova prijateljstva, kar je nekaterim prineslo tudi skupno praznovanje novega leta. Slednje sicer ni bilo v slovenskem jeziku, a se tu in tam že pripeti, da se v misel najprej prikrade slovenski izraz, šele nato materinščina.

Pri spoznavanju slovenskega jezika jim je najtežja uporaba dvojine, sklanjanje, prav tako pa v okolici, kjer živijo in delajo, slišijo preveč pogovornih izrazov in so presenečeni, kadar izvedo, da besede »cajt, nafilati, luft« in podobno niso knjižno pravilne. Smeha tako nikakor ni manjkalo, v 180 urah tečaja pa so nekateri postali zelo solidni govorci in pisci v slovenskem jeziku.

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 0,787 seconds.