Izleti in pohodne poti v celjski regiji in okolici: naj planinska pot 2019 je Rečiška planinska krožna pot


v-izboru-naj-planinska-pot-so-planinci-izglasovali-obnovo-reciske-planinske-krozne-poti

Naj planinska pot je z glasovanjem planink in planincev prepričljivo postala Rečiška planinska krožna pot.

Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja.

Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila že v svojo deseto sezono.

Pod člankom najdete še nekaj idej, kam na pohodniški izlet v celjski regiji in okolici.

Konec junija se je izteklo glasovanje za naj planinsko pot. Lansko zmagovalko izbora, krožno pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato je zamenjala Rečiška planinska krožna pot, ki je prehitela Slovensko pot na Mangart na drugem in Koroško planinsko pot na tretjem mestu.

Zmagovalna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu.

Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo (811 m), Zavrate (552 m), Baba (789 m), Ostri vrh (855 m), Kal (985 m), priljubljena Mrzlica (1121 m), Gozdnik (1090 m), Šmohor (776 m), Tolsto (779 m) in Malič (936 m). Višinske razlike je 894 m. Pohodniki lahko med potjo opazijo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo na kateri od treh planinskih koč. Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar bodo potrebovali nekje med 9 in 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

Do konca leta še lepša in varnejša

reciska_planinska_pot_2019_junij_2Za izglasovano naj planinsko pot skrbi Planinsko društvo Laško. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena.

S pomočjo akcije Očistimo naše gore in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, pa bo zmagovalna pot do jeseni dobila še lepšo, predvsem pa varnejšo podobo. Do konca leta bodo na obhodnici zopet vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 m. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.

Akcija Očistimo naše gore letos poteka že 10 leto zapored. Jubilejno sezono akcije bo zaznamoval postopen umik podajalnikov z vrečkami, ki so bili nameščeni na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po Sloveniji. V začetku leta je namreč pri nas začela veljati evropska direktiva, ki omejuje porabo plastičnih vrečk in prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke, z umikom podajalnikov pa se ji pridružujejo tudi v akciji Očistimo naše gore.

Na točke, kjer so bile sedaj nameščene vrečke, bodo namestili lesene osveščevalne table, ki bodo planince spodbujale k odgovornemu ravnanju z odpadki.

Nekaj idej za izlete pa najdete tudi v naši seriji člankov:

Najlepši izleti in pohodne poti v Celju z okolico

Izleti in pohodne poti v Celjski regiji: Rogatec in Rogaška Slatina

Izleti in pohodne poti v Celjski regiji: Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli

Izleti in poti v Celjski regiji – Šentjur in Šmarje pri Jelšah

Najlepše pohodne poti v Celju z okolico: Savinjska dolina

Najlepše pohodne poti v Celju in okolici: Štore in Šentjur očarata z bogato paleto pešpoti

Najlepše pohodne poti v Celju in okolici: Laško in Dobrna skrivata prave bisere narave