Je celjska občina nasilna nad arhitekturo v Celju?


Celjski arhitekti so ogorčeni nad posegi občine Celje v mestno arhitekturo brez soglasja avtorjev projektov, poročajo na spletni strani Dela.

Očividci trdijo, da sta si pred dnevi na Trgu Celjskih knezov mestni župan Bojan Šrot in akademski kipar Vasilije Ćetković – Vasko nekaj ogledovala. Naslednji dan je na trg stopil vodja občinskega oddelka za okolje in prostor Roman Kramer in na tla s kredo narisal krog. Potem so prišli delavci in izkopali luknjo za temelje Ćetkovićevega spomenika slavnemu celjskemu fotografu Josipu Pelikanu, prav tako poročajo na spletni strani Dela.

Da si Pelikan spomenik v mestu zasluži, se strinja tako celjska strokovna kot laična javnost. Arhitekti ocenjujejo, da pomeni trg, ki ga je projektiral mednarodno priznani arhitekt Nande Korpnik in je bil zgrajen leta 2002, prelomnico v urbanizaciji in prenovi mestnega jedra. Toda lokacija za spomenik Josipu Pelikanu na trgu je bila izbrana brez Korpnikove vednosti in v društvu to razumejo kot »piko na i rušenju vseh urbanih dosežkov arhitekturne in urbanistične stroke v Celju«, prav tako pišejo na spletni strani Dela.

Več informacij si lahko preberete na spletni strani Dela.